Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Nový Lví král slaví úspěch po celém světě, utržil už miliardu dolarů

Kultura

  18:04
Washington - Nová verze Lvího krále společnosti Disney se stala hitem, v kinech už utržila miliardu dolarů (23 miliardy korun). Realisticky animovaný remake dosáhl magické částky teprve tři týdny poté, co poprvé vkročil na plátna amerických kinosálů. V České republice měla pohádka premiéru 18.července 2019.

Záběry z nového animovaného snímku Lví král (2019). foto: Disney via ČTK/AP

Nový Lví král půjde za týden do kin. Obrazově i zvukově ohromující, prozrazují první reakce

Nové vydání úspěšné kreslené pohádky z roku 1994 se stalo čtvrtým snímkem společnosti Disney, který letos celosvětově překročil tržbu miliardy dolarů, píše server BBC. Snímek v čele s lvím hrdinou Simbou se tak připojil k Disney filmům Avengers: Endgame, Captain Marvel a Aladin.

Jenom v Severní Americe Lví král dosáhl obratu 361 milionů dolarů (přibližně 8,3 miliardy korun). Úspěch slaví snímek po celém světě, vysoký výdělek zaznamenal Disney hlavně v Číně a Brazílii.

Záběry z nového animovaného snímku Lví král (2019).
Lví král Simba. Snímek Lví král (2019). Režie: jon Favreau.

Simba se vrací. Nová, počítačem animovaná verze Lvího krále se představuje s první ukázkou

Hlavním lvím hrdinům propůjčily hlasy známé americké hvězdy, mezi nimi zpěvačka Beyoncé nebo herec Donald Glover. Snímek od studia Disney režíroval Jon Favreau, který stojí mimo jiné za zdařilou Knihou džunglí.

„Děkujeme vám za přízeň po celém světě a za pomoc Lvímu králi překonat v globálních tržbách miliardu dolarů,“ píše The Lion King na Twitteru. 

Počítačem animovanou verzi Lvího krále oceňují i přední filmoví kritici, kteří chválí tvůrce filmu zejména za hudbu, věrnost originálu a vizuální efekty. Převážně kladné reakce sklízí soundtrack, na němž se podílela Beyoncé, Donald Glover a znovu i Elton John, který pro remake ve spolupráci s Timem Ricem nazpíval novou píseň Never Too Late.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!