Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

O festival v Krumlově je navzdory změnám v programu zájem

Kultura

  16:00
ČESKÝ KRUMLOV - Mezinárodní hudební festival Český Krumlov nabídne posluchačům od 19. července do 17. srpna 18 koncertů.

Violistka Jitka Hosprová foto: ARCHIV MAFRA - Hynek Glos

Z finančních důvodů nastaly v programu dvě změny. Ruského houslistu Maxima Vengerova, který měl vystoupit na závěrečném koncertu 17. srpna, nahradí bulharská houslistka Albena Danailová a místo amerického jazzového sexteta Take 6 zahraje Orchestr Gustava Broma. Novináře o tom informoval dramaturg festivalu Lubomír Herza.

Návštěvníci zachovali festivalu přízeň, meziročně se zatím v předprodeji prodalo o 12 procent vstupenek více.

Změnami interpretů se podle prezidenta festivalu Jaromíra Boháče podařilo plánovaný rozpočet ve výši 44,7 milionu korun snížit téměř o osm milionů korun, přesto stále pět milionů chybí. Ministerstvo kultury na rozdíl od loňska nedá nic a s Jihočeským krajem organizátoři o příspěvku stále jednají.

Vloni festival skončil ve ztrátě přes pět milionů korun, zaplatit musel za zrušený koncert The Queen Symphony a na reprízu předloňské premiéry opery Komediantů s José Curou se neprodalo 30 procent vstupenek.

Queen versus Kühnův sbor

Tváří 22. ročníku festivalu zůstává lotyšská mezzosopranistka Elina Garančová. Zazpívá na zahajovacím operním galakoncertu, který se uskuteční 19. července. Program festivalu se podle dramaturga ponese opět v duchu mnohožánrovosti, vedle klasické hudby uvede také jazz, rock, folklor i muzikál. Na třech koncertech spolupracuje rezidenční Symfonický orchestr Českého rozhlasu.

Hned den po Garančové se v Krumlově poprvé v Česku představí unikátní projekt přenesení třinácti melodií legendární kapely Queen do monumentálního symfonického díla. Jeho autorem je Brit Tolga Kashif. Pořadatelé ho zařadili do programu už v rámci minulého ročníku, ale nevyšlo počasí. Kashif bude řídit SOČR, který doplní Kühnův smíšený i dětský sbor.

"V Národním večeru tentokrát návštěvníci zavítají do Ruska, do hlavního programu se nám podařilo získat soubor Turetsky Choir, jedná se o deset ryze mužských hlasů, které rozsahově pokrývají ovšem všechny hlasy, tedy od ženského sopránu až po basso profondo, či-li ten nejnižší hlas," uvedl Herza. Jejich repertoár je kombinací židovské liturgie, opery, duchovní hudby, ale také folku a popu z různých částí světa.

Od Broma až po flamenco

Koncert Take 6 nahradí vystoupení Orchestru Gustava Broma. Zahraje si s ním několik sólistů doporučených Asociací trumpetistů ČR, třeba Jiří Hlava, Lukáš Oravec a Julius Baroš.

Na festivalu se představí také violistka Jitka Hosprová, Wihanovo kvarteto, basbarytonista Adam Plachetka s Talichovou komorní filharmonií a německá houslistka Sophia Jafféová s cembalistkou Barbarou Marií Williovou.

Po dvou letech se do Českého Krumlova vrátí jeden z nejlepších flamenkových kytaristů Carlos Piňana. Den před koncem festivalu se uskuteční gratulační koncert k 25. výročí vzniku folkrockové kapely Čechomor.

V závěrečném koncertu nahradí ruského houslistu Maxima Vengerova bulharská houslistka Albena Danailová. Druhou protagonistkou Brahmsova dvojkoncertu bude jihokorejská violoncellistka Meehae Ryová.

Autor: