130 let

Ralph Fiennes si zahrál ve snímku Nepohodlný hlavní roli.

O mnoha podobách filmové smrti

Kultura
  •   14:37
PRAHA - Šest filmových premiér tohoto týdne sice nepřekoná rekordních osm z 6. 4., ale i tak je to číslo požehnané. Tituly některých z nich se tedy objeví na našich stránkách poprvé a naposledy právě v tomto sloupku. Třeba Děsnej doják, v němž tvůrci parodií Scary Movie tentokrát masakrují romantické komedie. To raději smrt.
Třeba takovou, jak ji vidí François Ozon ve filmu Čas, který zbývá. Talentovaný Francouz se na plátně konečně otevřeně přihlásil k homosexuální orientaci, svého hrdinu sice nenechá umírat na AIDS (to už je poněkud demode), ale na rakovinu, nicméně to ve „zbývajícím čase“ pěkně roztočí. Smrt propašoval do své rozverné komedie o lásce se zpěvy a tanci nazvané Odvaha milovat i Claude Chabrol. Je to film tak trochu ze starých časů.


Smrt má funkci spouštěcího mechanismu událostí v politickém thrilleru Nepohodlný. Jeho hrdina je podobně mrtvý zaživa jako hlavní postava německého filmu Naboso, ale zatímco „nepohodlného“ probudí k životu manželčina smrt, „bosého“ Tila Schweigera z letargie vytrhne žena naopak velmi živá a poněkud bláznivá. A konečně šestý film, dánské drama Bratři. I tady hraje klíčovou roli smrt, respektive mrtvý manžel, který se ukáže být velmi živý ve chvíli, kdy už vedle jeho ženy spává jeho bratr.