130 let
Václav Havel (zde s Jiřinou Bohdalovou a Janem Hrušínským) by měl předat Cenu Pavla Kouteckého.

Václav Havel (zde s Jiřinou Bohdalovou a Janem Hrušínským) by měl předat Cenu Pavla Kouteckého. | foto: Peška Stanislav, ČTK

Občan Havel předá v pondělí Cenu Pavla Kouteckého

Kultura
  •   21:04
Na Cenu Pavla Kouteckého bylo z 90 přihlášených dokumentů nominováno sedm titulů. Vítězný film bude vyhlášen v pondělí 8. června v pražském Divadle Archa. Podle mluvčí večera Martiny Rekové přislíbil toto ocenění, nesoucí jméno tragicky zemřelého dokumentaristy, předat bývalý prezident Václav Havel.

"V rámci večera organizátoři promítnou vítězný snímek a vůbec poprvé bude představena část z připravovaného televizního seriálu Občan Havel," řekla Reková. Pětičlenná porota, ve které zasedli například ředitel Archy Ondřej Hrab, Michaela Klečková z festivalu Jeden svět a režisér a scenárista Petr Zelenka, nominovala dokumentární filmy tří režisérek a čtyř jejich mužských protějšků.

"Jedná se o Českou RAPubliku Pavla Abraháma, film s názvem František Kupka - symfonik barev a malíř kosmu Daniely Gébové, dokument Gyumri režisérky Jany Ševčíkové a film Nevítaní Tomáše Škrdlanta. Nominován byl i René Heleny Třeštíkové, dále pak Sedm světel Olgy Sommerové a Zapomenuté transporty do Polska režiséra Lukáše Přibyla," uvedla Reková.

Dosud nepublikované scény
Do soutěže o Cenu Pavla Kouteckého mohli letos dokumentaristé přihlásit své práce potřetí. "Letos jsme zaznamenali velký nárůst přihlášených filmů. Někteří tvůrci jsou natolik plodní, že se o cenu ucházeli s více než jedním filmem," uvedla jedna ze zakladatelek Ceny Pavla Kouteckého, producentka Jarmila Poláková. Zájem podle ní svědčí o tom, nakolik se toto ocenění zapsalo do povědomí filmařů.

Během vyhlašovacího večera bude tradičně promítnut jeden z Kouteckého filmů. Tentokrát to bude čtvrtá část z připravovaného seriálu Občan Havel. Závěrečný díl vybral pro tuto příležitost režisér Miroslav Janek, který po Kouteckého smrti dokončil film i jeho seriálovou verzi, kterou na podzim uvede televize Nova. "Nepůjde o celovečerní film Občan Havel uvedený na čtyřikrát. Tvůrci nyní dali důraz na události z prvních let českého státu a na obrazovce se objeví dosud nepublikované scény. Pro první veřejnou projekci je nejvíce vhodný právě poslední díl, který je nejblíže současnosti," komentovala to Poláková.

První český dokumentární lev
Část vstupenek na slavnostní večer Ceny Pavla Kouteckého je stále v předprodeji v Divadle Archa za ceny 90 korun (a 50 korun pro studenty). Cena je spojena s finanční odměnou 100.000 korun. Její výtvarné ztvárnění je dílem sklářského výtvarníka Reného Roubíčka, jehož Koutecký zachytil při práci ve filmu Dialog.

Jméno dokumentaristy Pavla Kouteckého (1956-2006) zaznělo v poslední době nejen v České republice nesčetněkrát. Jeho dokument Občan Havel zaujal v českých kinech i na mezinárodní festivalové scéně. Naposledy si odnesl cenu filmových kritiků Kristián z Febiofestu a získal prvního Českého lva za dokument. Cena spojená s jeho jménem podporuje jeho pokračovatele, trpělivé pozorovatele světa, schopné sdělit své pocity a postřehy filmem. Za rok 2007 jí byl odměněn Nízký let režiséra Jana Šikla, v roce 2008 si cenu odnesli scenárista Richard Komárek a režisér Filip Remunda za film Pulec, králík a Duch svatý.

Autoři: Lidovky.cz
  • Vybrali jsme pro Vás