Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Občan Kane už není filmem bez poskvrnky. Sesadila jej znovuobjevená osmdesát let stará recenze

Snímek Občan Kane. foto: Reprofoto

LOS ANGELES - Kultovní film režiséra Orsona Wellese z roku 1941 měl na agregátním serveru Rotten Tomatoes hodnocení vždy dokonalých 100 %. Nově objevená recenze z doby premiéry filmu ale hodnocení snížila. Nejlepším filmem se tak stala dětská pohádka Paddington 2.
  16:30

Občan Kane (Citizen Kane) je vnímaný za jeden z vrcholů světové kinematografie. Snímek Orsona Wellese pojednává o  fiktivním mediálním magnátu Charlesovi Fosteru Kaneovi a jeho cestě ke slávě i následnému úpadku. 

Snímek měl 100% hodnocení i na agregátním serveru Rotten Tomatoes. Nově objevená kritika filmu vytištěná v deníku The Chicago Tribune 7. května 1941 ale skóre snímku srazila o celé jedno procento. 

Kritička podepsaná jako Mae Tineeová snímek nazývá propadákem a podotýká, že ze stylizovaného vzhledu filmu diváka tak akorát mrazí v zádech. „Je to zajímavé. Je to bizarní. Určitě se to hodí do muzea,“ píše se v recenzi. 

Dobová recenze se na Rotten Tomatoes dostala v rámci jeho dlouho ohlašovaného spuštění služby Rotten Tomatoes Archive, kdy server čerpá i z archivních novinových článků a recenzí. 

Mae Tineeová tak nevědomky po osmdesáti letech zničila perfektní skóre jednoho z nejslavnějších filmů všech dob. 

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...