Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Obecní dům letos zažije oslavy čínského nového roku ohnivého kohouta

Kultura

  17:00
Příchod čínského roku ohnivého kohouta se bude v Praze slavit v Obecním domě. Do Prahy se sjedou desítky umělců a řemeslných mistrů z Číny. V hlavním programu se ve Smetanově síni představí hudební a taneční soubor z města Ning-po z provincie Če-ťiang. Celodenní akci pořádá v pátek 27. ledna Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce, aby návštěvníkům přiblížila čínskou kulturu.

Ilustrační foto - oslavy čínského nového roku foto: Reuters

Poprvé se oslavy čínského nového roku uskutečnily v Praze předloni na Staroměstském náměstí. Loni se příchod roku opice slavil po dva dny na holešovickém výstavišti za přítomnosti tisíců lidí.

Salonky v prvním patře Obecního domu budou v den letošních oslav patřit tradičnímu čínskému umění. Znalci původních historických technik předvedou ukázky kaligrafie, vystřihovánky, palácové výšivky, ozdobné vázání uzlů či bojové umění nebo čajový obřad. „Návštěvníci si řadu technik a umění mohou sami vyzkoušet. Odnesou si třeba své vlastnoručně napsané jméno v čínštině, nebo se naučí poznávat různé druhy čajů,“ uvedl výkonný viceprezident komory Petr Mrhálek.

Čína slaví nový rok, 200 milionů lidí jede za příbuznými

Lidé také budou moci ochutnat tradiční čínské speciality. Mohou například vyzkoušet čínskou kachnu a nudle nebo tradiční taštičky ťiao-c. Jejich význam během čínského nového roku je srovnatelný s kaprem a bramborovým salátem při českých Vánocích.

Novoroční oslavy jsou nejdůležitější z čínských tradičních svátků. Slaví se nejen v Číně a jihovýchodní Asii, ale i v jiných zemích a trvají několik dní. V pátek 27. ledna oslaví Číňané svůj „Silvestr“, v sobotu pak začne Rok ohnivého kohouta. Staré čínské legendy přisuzují kohoutovi schopnost vycítit, co se stane v budoucnosti. Podle Číňanky Čchen-si Čeng žijící v Praze se v roce ohnivého kohouta očekávají vítězství a úspěchy, které mohou být dosaženy pílí a tvrdou prací.

Příchod nového roku je v Číně a asijských zemích zároveň oslavou blížícího se příchodu jarního období, a proto jsou novoroční svátky nazývány Svátky jara.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...