Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

V Obecním domě oslaví výročí skladatele Petra Ebena

Kultura

  13:02
Jeden z nejvýraznějších a nejosobitějších skladatelů Petr Eben se narodil před 85 lety. K výročí jeho narozenin se v lednu uskuteční koncert v Obecním domě. Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK zároveň oslaví 80. let své existence.
Obecní dům – ilustrační foto

Obecní dům – ilustrační foto foto:  Viktor Chlad, Lidové noviny

Koncert k poctě významného skladatele se uskuteční 9. ledna, FOK jím symbolicky zahájí Rok české hudby. Symfonický orchestr vybral pro tuto příležitost Ebenovu skladbu, se kterou ho pojí příběh starý šedesát let.

Koncert pro varhany a orchestr č. 1 nazvaný "Symphonia gregoriana" totiž FOK v roce 1954 mladému skladateli premiéroval. V 50. letech se skladba hrála jen pod první, českou částí názvu. Na provedení skladby se bude podílet také skladatelův syn David Eben se svým souborem Schola Gregoriana Pragensis, jehož úlohou bude uvést každou část skladby nápěvem gregoriánského chorálu, který Petr Eben v dané části zpracoval.

Latinský chorál

Eben nacházel inspiraci v středověkém latinském chorálu stejně jako v lidové písni, v historických textech českých i řeckých, latinských i hebrejských, ale také v dílech výtvarných i v tvorbě Mistrů hudební minulosti. Jedním z nich byl i Wolfgang Amadeus Mozart.

Když ho Mezinárodní nadace Mozarteum požádala o skladbu s mozartovskou tematikou, vytvořil Pražské nokturno (Hommage à W. A. Mozart), jehož premiéru uvedli Vídeňští filharmonikové roku 1984 v Salcburku. Proto není náhodou, že jsme na program Koncertu k poctě Petra Ebena 8. a 9. ledna zařadili také skladby Wolfganga Amadea Mozarta, které mají úzké sepětí s Prahou: předehru k opeře Don Giovanni a Symfonii D dur "Pražskou".

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...