Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Oblíbená spisovatelka terčem kritiky. Svou hrdinku v nové knize přirovnala k Anně Frankové

Kultura

  15:00
LONDÝN - Americká spisovatelka Elin Hildebrandtová se dostala do problémů, když ve své nové knize Zlaté dívky (Golden Girls) naráží na fakt, že se židovská dívka Anne Franková skrývala během druhé světové války na půdě. Čtenáři pasáž označili za nepovedený antisemitský vtip. Hildebrandová se na sociálních sítích již omluvila.

Anne Franková. foto: WIKIMEDIA COMMONS

Hlavní hrdinka románů, mladá dívka Vivian „Vivi“ Howeová, by nejradši celé léto chtěla zůstat v domě své nejlepší kamarádky Savannah na ostrově Nantucket. Nakonec je napadne, že by se Vivi mohla ukrýt na půdě.

Anne Franková.
Anna Franková na archivním snímku

„Mám se celé prázdniny skrývat? Jako Anne Franková?“ ptá se v knize Vivi. „To obě dívky rozesmálo. Byla to vážně vtipná myšlenka a Vivi se zase tolik nemýlila,“ ukončuje závadnou pasáž bezejmenný vypravěč. 

Anne Franková byla původem Němka z židovské rodiny. Ta se před nacisty ukrývala na půdě  v zadním traktu jednoho z amsterdamských domů. Téměř po dvou letech byla rodina a ženy včetně Anne poslány do koncentračního tábora Bergen-Belsen. Zde dívka zemřela nejspíše vinou epidemie břišního tyfu. Posmrtně ji proslavily deníky, které si psala i během internace v táboře. 

„Jako Židovku, která přišla během holokaustu o osmnáct členů rodiny, mě to hluboce uráží. Publikace téhle pasáže je neomluvitelná,“ postěžovala si na instagramu Cecile Leanaová.

„Vážně jste mě zklamalo, nakladatelství Little Brown. Tento příšerně antisemitský  ,vtip‘ Hildebrandová sice napsala, ale minimálně několik dalších lidí v rámci nakladatelství ho muselo schválit. Nemůžu se dočkat omluvy od vás a od paní spisovatelky,“ napsala na Instagram knižní bloggerka s přezdívkou Poursandpages.

„V jedné z pasáží ve Zlatých dívkách (strana 144) se hrdinka Vivi připodobňuje k Anne Frankové. Chtěla bych se za to upřímně omluvit. Mělo jít o literární nadsázku, ale vybrala jsem špatně a necitlivě. Poprosila jsem nakladatelství, aby pasáž neprodleně odstranilo z digitálního vydání knihy i všech budoucích papírových vydání,“ napsala Hildebrandová na Instagram.

„Vždy se snažím psát v dobré víře. Zlaté dívky jsem napsala pro své děti a přeji si, aby mohly být pyšné na každé slovo v knize. Děkuji vám. Mám vás všechny ráda,“ dodala. 

Magazín New York Magazine dal spisovatelce přídomek Královna plážových románů. Podstatná část ze třiceti společenských románů, které Hildebrandová dosud napsala, se totiž odehrává na plážích u moře nebo na ostrovech. U nakladatelství Baronet vyšla tři její díla česky. Jedná se o knihy Ostrov (2012), Naboso (2012) a Poslední léto (2011).

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!