Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Obnovený Pražský výběr zahrál v Praze legendární songy

Kultura

  22:35
PRAHA - Písně ze svých legendárních alb Straka v hrsti a Výběr představili ve zcela zaplněné sportovní hale na pražském Výstavišti členové rockové skupiny Pražský výběr. Po šesti letech znovuobnovená skupina zahájila v metropoli podzimní turné.

Pražský výběr v pražské Tipsport Areně foto: ČTK

 Další koncerty se uskuteční na zimních stadionech 13. listopadu v Ostravě, 21. listopadu v Brně a 24. listopadu v Pardubicích.

Některé skladby poprvé naživo

Kapela, jejímž členům od posledních společných vystoupení přibyly roky a kilogramy a ubyly vlasy, zahájila koncert skladbou Hrabě X a poté víceméně chronologicky odehrála repertoár svých dvou nejslavnějších desek.

Publikum převážně střední generace aplaudovalo známým písním jako Na Václavskym Václaváku, Pražákům je hej, Tatrman či Hrály dudy, které doprovázela bohatá projekce a světelné efekty. Některé skladby, jako Bangabasava nebo Nádraží, zazněly v živém provedení vůbec poprvé.

.

Usmíření v rozhádané skupině, v níž teprve nyní skončily šestileté spory mezi dvěma hlavními postavami souboru Michaelem Kocábem a Michalem Pavlíčkem, dokumentovala skladba S.O.S., napadající bývalého člena Pražského výběru Ondřeje Soukupa.

Známý skladatel, kterému kapela i fanoušci vyčítali, že dal před Pražským výběrem přednost angažmá v doprovodné skupině Karla Gotta, se při písni S.O.S. osobně objevil na pódiu. Stejně tak o chvíli později mezi hudebníky zavítala proslulá postava Ropotáma.

V polovině programu vystřídal za bicími Jiřího Hrubeše Klaudius Kryšpín. V závěru koncertu se ale Hrubeš opět objevil. "Tak dáme si ještě něco, když už jsme tady, ne?!" ujistil před přídavkem bouřící halu. Pražský výběr poté sáhl do svého nejstaršího repertoáru a zahrál písně Olda je přítel můj a Komu se nelení, tomu se ženění.

Vaskytarista Vilém Čok

Legendární rocková skupina Pražský výběr hrající v původní sestavě

Pražský výběr se rozpadl v roce 2006. Pavlíček si s Kocábem stiskl ruku až po šesti letech na pohřbu exprezidenta Václava Havla, který prý jednou v nadsázce prohlásil, že snad dříve usmíří Palestince s Židy než Pražský výběr.

Kapela nazvaná podle značky levného vína rozšířeného v 80. letech se na turné sešla v sestavě tvořené vedle Kocába s Pavlíčkem také baskytaristou Vilémem Čokem a bubeníky Kryšpínem a Hrubešem. Na trhu se v souvislosti s turné objevily reedice úspěšných alb Straka v hrsti a Výběr.

Původní vinylová nahrávka Straka v hrsti vyšla v roce 1988. Deska byla nahrána už v roce 1982, kvůli zákazu působení skupiny mezi lety 1983 a 1986 však bylo album vydáno až po šesti letech od svého vzniku. Pražský výběr se po třech letech vynuceného zákazu dal dohromady až v roce 1986 pod názvem Výběr, ovšem už bez Jiřího Hrubeše, který rok předtím emigroval.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!