Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Obr Dobr míří do kin. Spielbergerův film sbírá nadšené ohlasy kritiků

Kultura

  12:00
PRAHA - Do tuzemských kin ve čtvrtek vstoupí film Obr Dobr, který natočil režisér Steven Spielberg podle stejnojmenné knižní předlohy Roalda Dahla. Při této příležitosti kniha vychází v českém překladu. Pohádka měla světovou premiéru na filmovém festivalu v Cannes a je posledním scénářem zesnulé autorky E. T. - Mimozemšťana Melissy Mathisonové. Spielberg ji jako svůj první film natočil pro studio Disney.

Mark Rylance a Ruby Barnhill ve filmu Obr Dobr. foto: Festival de Cannes

Nový E. T.? Spielberg opět čaruje. Jeho pohádka Obr Dobr okouzlila Cannes

V příběhu sirotka a laskavého obra, kombinujícím herce a postavy vytvořené počítačem, hrají Mark Rylance, Bill Hader nebo Rebecca Hallová. Hudbu k filmu složil letitý Spielbergův spolupracovník a držitel pěti Oscarů John Williams. „Asi nejvíc ze všech svých filmů jsem se přiblížil k love story,“ uvedl na festivalu v Cannes Spielberg.

Hlavní hrdinkou filmu je malá osiřelá holčička Sofie, která žije v Londýně. Jedné noci se probudí a uvidí něco, co by vlastně vůbec vidět neměla - jeden hodný obr se plíží nocí a plní hlavy spících dětí samými krásnými sny. Protože ho ale nikdo nesmí poznat, vezme holčičku s sebou do své jeskyně v zemi obrů, kde začne velké dobrodružství.

Mark Rylance a Ruby Barnhill ve filmu Obr Dobr.
Ruby Barnhill ve filmu Obr Dobr.

Kritika přijala nejnovější Spielbergův snímek s nadšením a označila ho za jednu z nejlepších disneyovek poslední doby. Diváky však Obr Dobr tolik nezaujal. O premiérovém víkendu vydělal necelých 20 milionů dolarů oproti rozpočtu, který činí 140 milionů dolarů.

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč