130 let
Obraz Alegorie sluchu (hudby) Jana Kupeckého.

Obraz Alegorie sluchu (hudby) Jana Kupeckého. | foto: REPROFOTO/ALOOS

Nejdráže prodaným Kupeckého dílem je Alegorie sluchu

Kultura
  •   19:41
PRAHA - Obraz Alegorie sluchu (hudby) je dosud nejdražším prodaným dílem barokního malíře Jana Kupeckého. Dílo v podobě malířovy manželky dnes nový majitel v aukci vydražil za 2,7 milionu korun bez aukční přirážky. S ní cena dosahuje 3,3 milionu korun.

Po nedělní aukci v pražském Mánesu to sdělil Vladimír Lekeš ze společnosti Adolf Loos Apartment and Gallery, která aukci pořádala.

Dosud Kupeckého autorský rekord držela jiná jeho olejomalba, na které byl rovněž portrét jeho ženy Susanne. Před osmi lety ho vydražila aukční síň Meissner-Neumann za dva miliony korun bez přirážky.

Medkův surrealistický obraz Květináče se vydražil za 8 milionů korun

Obraz Alegorie sluchu (hudby) byl dosud ve sbírce loni zesnulého významného historika umění českého původu Eduarda Šafaříka. Z této sbírky se v neděli prodaly ještě tři další Kupeckého portréty. Malířova vlastní podobizna byla vydražena za 1,4 milionu korun bez přirážky a překonala tak dosud nejdražší Kupeckého autoportrét na trhu. Do svých sbírek ho získala Slovenská národní galerie.

O další autorský rekord se postarala drobná krajinomalba Louisy Piepenhagenové. Pohled na hrad nad zalesněným údolím ztrojnásobil vyvolávací cenu a skončil v rukou nového majitele za 196 tisíc korun včetně přirážky.

Pozornost dražitelů, kterých se v sále sešly zhruba dvě stovky, vzbudila i malba Vojtěcha Hynaise Venuše s Amoretty. S konečnou cenou 2,52 milionu korun se dostal do první trojice historicky nejvýše vydražených Hynaisových děl.

Ruští experti zkoumají malby pod proslulým obrazem Kamizira Maleviče

Erotickou koláž Jindřicha Štyrského, kterou zřejmě jako jedinou nevyvezla malířka Toyen ve 40. letech do Paříže, získal v nový majitel za 1,2 milionu korun včetně dvacetiprocentní přirážky. Jde o Štyrského druhou nejdražší práci na papíře, dodal Lekeš.

Velký zájem byl i o sbírku malíře Ladislava Nováka. Ze 13 nabízených děl Jiřího Koláře se prodala všechna, a to v mnoha případech s několikanásobnými přírůstky.

Nedělní aukce výtvarného umění v Mánesu zahájila letošní jarní aukční sezonu. Sál zaplnily přes dvě stovky dražitelů, další desítky sběratelů o svá díla bojovaly po telefonu. Kromě Slovenské národní galerie se aukce zúčastnily i státní instituce z Rakouska a Francie. Loňský rok byl na českém aukčním trhu jedním z nejúspěšnějších, sběratelé a investoři za umění utratili přes 900 milionů korun.

Autor: ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás