Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Obraz Mona Lisa od Karla Gotta se na aukci v Žofíně vydražil za více než 2 miliony korun

Obraz Mona Lisa, který namaloval zpěvák Karel Gott, se bude dražit v prosincové aukci pražské aukční síně Galerie Kodl. foto: ČTK

Praha - Na pražském Žofíně v neděli proběhla aukce výtvarného umění, která nabídla na 250 položek umění klasické moderny, 19. století i současné scény. Jako zvláštní položka byl do aukce zařazen obraz Mona Lisa od Karla Gotta. Jeho vyvolávací cena byla 350 000 korun. Obraz se ale nakonec prodal za více než dva miliony korun.
  10:10aktualizováno  16:57

Jako zvláštní položka byl v aukci zařazen obraz nedávno zesnulého zpěváka Karla Gotta. Za dílo, které je variací na slavnou Monu Lisu, zaplatil zájemce přes dva miliony včetně přirážky. Vyvolávací cena byla 350 000 korun.

Už se ví, kde bude pohřben Karel Gott. Přál si odpočívat tam, kde se cítil doma, uvedla manželka

Nedělní dražba nabídla 250 položek umění klasické moderny, 19. století i současné scény. Její součástí byla dobročinná aukce dokumentárních fotografií, který vynesla 386 000 korun. Výtěžek je určen ve prospěch projektu Paměť národa, která dokumentuje příběhy pamětníků nacismu a komunismu.

Téměř za 12,5 milionu našel nového vlastníka obraz ruského malíře Ilji Repina Burlak na Volze, který je stěžejní skicou k jednomu z nejznámějších děl ruského malířství 19. století Burlaci na Volze. Vyvolávací cena Repinova obrazu byla 1,3 milionu Kč. „Význam tohoto plátna, vytvořeného v době autorova největšího uměleckého rozkvětu, potvrzuje jeho výtečná provenience ve sbírce Emiliána Millera, českého diplomata působícího ve Finsku od roku 1929,“ uvádí katalog.

Na pražské aukci padaly rekordy. Za miliony se prodala díla Toyen, Čapka či Dalího

Do dražby šla také velkoformátová práce Mikuláše Medka nazvaná Žíznivý anděl II. „Patří do obsáhlého souboru andělů, náležejícího k těm nejvýznamnějším v Medkově pozdním díle,“ uvádí katalog. Tomu odpovídala i výsledná cena 10,44 milionu korun. Za 10,8 milionu korun bylo vydraženo další Medkovo plátno Příliš mnoho alkoholu II (Vodka) z roku 1965.

Aukci pořádá Galerie Kodl, která si letos na podzim připomíná také 30 let od chvíle, kdy majitel aukční síně Martin Kodl připravoval společně s přáteli 22. října 1989 první novodobou aukci pod názvem Antikva Nova Praga. Galerie Kodl patří svým obratem i dosaženými aukčními rekordy k nejsilnějším hráčům na českém trhu s uměním. 

Karel Gott jako malíř

  • Jako malíř budil úspěšný zpěvák Karel Gott pozornost od začátku 90. let, když omezil hudební kariéru a začal se více věnovat malování. Samostatně vystavoval několikrát v Česku i v řadě evropských měst, například v Berlíně, Kolíně nad Rýnem a Moskvě. Říkal, že malování je pro něj způsobem odpočinku a hledáním klidu.
  • Malířem chtěl být plzeňský rodák Gott (1939) od malička. První paletu dostal jako osmiletý a už ve svých deseti letech poprvé vytvořil obraz olejem. Až daleko později se začal věnovat zpěvu.
  • "Malířem jsem chtěl být za každou cenu. Když jsem neudělal zkoušky, splnilo se přání mého otce, abych se dal na řemeslo a věnoval se technice," uvedl před časem Gott, který se podle svých slov nepokládal za významného malíře, ale zato za věrohodného výtvarníka a autodidakta.
  • "Vzpomínám na svého kantora ze základní školy pana Kuhna. Sám byl výtvarník, maloval olejem a fandil mi. On mi umožnil, abych chodil do ateliérů akademických malířů dívat se jim přes rameno. Tu možnost hned tak každý žák nemá, zvláště ne na základní škole," řekl Gott ČTK. Oblíbený učitel ho připravil i na zkoušky na výtvarnou akademii, které však neudělal. "Dnes jsem svobodný malíř, který se živí muzikou. K malování se uchyluji v případě, když mám pocit vyjádřit se jinak než zpěvem," uvedl Gott v rozhovoru v roce 2005.
  • Gott namaloval několik desítek pláten. O svém koníčku vydal v roce 2001 knihu Obrazy aneb Proč je pro mě důležité malovat.
  • Svá díla Gott často rozdával přátelům, některá ale i prodal, a to i do zahraničí, například jeho obraz Nadšený Pavarotti v Lucerně je v soukromé sbírce ve Frankfurtu. Tvořil i pro charitu, například své ztvárnění Tří mušketýrů věnoval do aukce, jejíž výtěžek získaly fond dětské onkologie Krtek a nadační fond Diamant dětem. Dílo nazvané Jen pěkně každý za sebe! mělo vyvolávací cenu 300 000 korun a vydražilo se za trojnásobek.
  • K mnohým Gottovým obrazům se vážou zajímavé příběhy. Například plátno s názvem Dva nula z roku 1993 vzniklo v Dánsku v době, kdy země slavila vítězství nad Německem na evropském fotbalovém šampionátu 2:0. "Nakonec z obrazu vyrobili pohlednici a s velkým úspěchem prodávali. Výtěžek šel na dobročinné účely," řekl k tomu Gott.
  • Dosavadní aukční rekord za Gottův obraz byl 1,4 milionu korun včetně aukční přirážky, za které loni Galerie Kodl vydražila dílo s názvem Oldřich Nový a Anny Ondráková, olej na plátně z roku 2004, na kterém zpěvák zachytil dvě prvorepublikové filmové hvězdy. Vyvolávací cena byla 250 000 korun.
  • V rozhovoru pro Deník.cz galerista Martin Kodl, který je jedním z největších znalců Gottových obrazů, letos v říjnu na otázku jak kvalitu Gottových obrazů hodnotí odborníci odpověděl: "Jeho pěvecký talent byl nesrovnatelně vyšší než malířský, byl to ovšem vášnivý malíř s vlastním výtvarným projevem. Myslím, že maloval především pro radost svou, své rodiny a přátel."
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!