130 let

Nová podoba Fakulty architektury ČVUT v Dejvicích | foto: Jan Zatorsky, Lidové noviny

Doporučujeme

OBRAZEM: Kde studují architekti? Nová budova ČVUT působí ušlechtile

Kultura
  •   21:23aktualizováno  23. března 11:00
PRAHA - Předpokladem výchovy kvalitních architektů je kvalitní architektura jejich učiliště. Tuto od antiky přes renesanci šířenou premisu by měla splňovat nová budova Fakulty architektury ČVUT v pražských Dejvicích. Je již pár týdnů v provozu, její slavnostní uvedení se chystá na čtvrtek.

Kontrast oranžové s šedou. Interiér budovy architektury ČVUT působí kompaktně a prostě.

Budova je dílem klasičky české moderní architektury, profesorky Aleny Šrámkové (1929) a jejích spolupracovníků Tomáše Koumara (1968) a Lukáše Ehla (1974).

Fakulta architektury ČVUT od Aleny Šrámkové, autorka šla náhodou kolem

Autoři o svém díle řekli: Chtěli jsme v tomto místě postavit dům rozumný, trochu chudší tak, aby vedl studenty ke skromnosti, jednoduchý až obyčejný."

Nová podoba Fakulty architektury ČVUT v Dejvicích

Tak se možná jeví exteriér, který je opravdu "baťovsky" výchovný a karfíkovsky funkcionalistický – Vladimír Karfík, autor baťovského Zlína, byl učitelem A. Šrámkové... O to působivější je pak interiér se třemi monumentálně a přitom velmi přirozeně rozprostřenými atrii, jimž vévodí mocný pylon.

Atriu fakulty vévodí mocný pylon. Šedý beton působí elegantním dojmem.

Vnitřek působí skandinávsky ušlechtile, kompaktně a prostě. Šedý beton se v ní stává elegantním materiálem, který harmonizuje s pastelovými barvami, mezi nimiž převládá růžová a žlutá.

V interiéru Fakulty architektury ČVUT převládá růžová barva. Toto jsou hravé symboly na WC

Osmipodlažní budova byla postavena na již poslední volné parcele vysokoškolského kampusu navrženého regulačním plánem prof. Engela z roku 1924.

Nová podoba Fakulty architektury ČVUT v Dejvicích

Je orientována k přístupové ose areálu, ve směru příchodu je otočena otevřeným nádvořím vymezeným dvěma průčelími a sloupem.

Nová podoba Fakulty architektury ČVUT v Dejvicích

Budova disponuje ateliéry, učebnami s audiovizuálním vybavením, zasedacími místnostmi, respiriem studentů a kancelářemi pedagogů.

Respirium - místo určené pro odpočinek studentů

V přízemí je studijní oddělení, šatna, čtyři plně vybavené posluchárny pro 80, 100, 180 a 300 lidí a univerzální prostory sloužící výuce i oddechu.

Autor: Jiří Peňás