Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Obří tuba, nebo vagina Marie Antoinetty? Kapoor provokuje ve Versailles

Kultura

  10:30
VERSAILLES - Britský umělec Anish Kapoor, který je známý svými monumentálními projekty, vystavil u francouzského zámku Versailles provokativní sochu. Kapoor neříká přesně, co ústřední dílo jeho nejnovější instalace znamená. Socha zvaná Dirty Corner (Obscénní koutek) může být podle něj „vagínou francouzské královny“, ale lidé si ji mohou též vyložit, jak sami chtějí. V každém případě je ale provokací, soudí Kapoor.

Anish Kapoor: Dirty corner (Obscénní koutek) vystavený ve Versailles. foto: Reuters

„Existuje více možností, jak interpretovat umělecké dílo,“ řekl Kapoor. „Člověk nevyhnutelně narazí na tělo, na naše těla a určitou úroveň sexuality. Nejde ale jen o to,“ dodal jednašedesátiletý umělec indického původu žijící v Británii.

Proti výstavě se vyslovil jak konzervativní starosta Versailles, tak na internetu někteří krajně pravicoví blogeři. Návštěvníky proslulé památky ale podle AP výstava nijak nepohoršila. „Myslím, že je to přiměřené. Vždyť lidské tělo je umělecké dílo,“ řekla AP osmadvacetiletá Američanka Brittany Watsonová. Jiní ale soudili, že výstava kazí vyhlídku na zámek.

Ve Versailles je také umístěno dílo s názvem Sky Mirror (Nebeské zrcadlo, 2001).
Kapoor ve Versailles vystavuje také svůj projekt Shooting into the Corner...

Podle agentury AFP si Kapoor „hraje s chaosem a sexualitou“ v místě, kde se prolínala moc s touhou. Umělec prý rychle vyloučil, že by svá díla vystavil v pompézních zámeckých sálech jako ostatní umělci, a vybral si zahrady a Míčovnu ve čtvrti Saint-Louis ve Versailles v těsné blízkosti zámku. Právě v Míčovně je například k vidění dělo, které střílí na zeď krvavě rudý vosk. Před zámkem se kromě Obscénního koutku nachází jedno z obřích Kapoorových oboustranných zrcadel, která patří k jeho nejpopulárnějším objektům.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...