Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Obří zlatá kost. Jiří David zhmotnil kulturní frustraci

Kultura

  17:00
PRAHA - Po svítícím srdci na Hradě či trnové koruně nad Rudolfinem přišel Jiří David s další rozměrnou instalací ve veřejném prostoru.

Vznášející se objekt ve tvaru kosti od výtvarníka Jiřího Davida foto: ČTK

Poblíž klubu Roxy, který právě zahajuje oslavy dvacetiletého působení, zavěsil Jiří David nad křižovatku Rybné a Dlouhé ulice velkou zlatou kost.

20 let Roxy

Dvě desítky let své existence klub Roxy oslaví týdenní přehlídkou hudby, divadelních představení, výtvarného umění a performancí. Program mimo jiné nabídne vystoupení takových jmen, jako jsou Boys Noize, One Night Only, Stereo MCs, Layo & Bushwacka či Andy C.

"Objekt je koncipován jako volná parafráze na kulturní dění, na kulturní očekávání i kulturní zklamávaní. Jde o něco, co padá shůry se zdáním velkých možností, ale čím více se to blíží, tím ostřejší je vědomí toho, že zdání je klamné," říká autor.

"Práce do veřejného prostoru vždy však koncipuji tak, aby při vší své vizuální jednoznačnosti nechávaly širší pole interpretaci," dodává Jiří David.

Jeho práce je součástí výstavy Be Twenty, která v galerijním prostoru NoD představí ještě práce mladého výtvarníka Patrika Kriššáka, videosochu Jakuba Nepraše a v klubu Roxy bude umístěn světelný objekt Michala Cimaly Větvení.

Autoři: ,