Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Filmový festival v Karlových Varech začal. Hvězdný Gere ocenil dalajlamu i Havla

Kultura

  19:53aktualizováno  20:31
KARLOVY VARY - Překvapivě bez živé choreografie se obešel zahajovací ceremoniál letošního ročníku karlovarského festivalu. Diváci v sále i ti, kdo sledovali zahájení na obrazovkách, zhlédli filmovou koláž mapující padesát ročníků přehlídky s komentářem Marka Ebena.

Richard Gere přebírá cenu v Karlových Varech foto: MAFRA - Dan Materna

Křišťálový glóbus za přínos světové kinematografii převzal americký herec Richard Gere. Na bohatého elegána z komedie Pretty Woman a ztroskotance bez domova ze zahajovacího filmu letošní přehlídky Time Out of Mind čekaly desítky fanoušků v žhnoucím slunci už dlouho před jeho plánovaným příjezdem na červený koberec před hotelem Thermal. Richard Gere se jim odvděčil dlouhou promenádou podél ochozů a početnými pozdravy s jednotlivými fanoušky.

Při přebírání Křišťálového glóbu Richard Gere připomněl osmdesáté narozeniny tibetského duchovního vůdce dalajlamy, které oslaví 6. července, a vzpomněl také na prezidenta Václava Havla, který byl dalajlamovým přítelem. Ocenil Havlovu odvahu pozvat dalajlamu na oficiální návštěvu v době, kdy se jiné státy obávaly reakce komunistické Činy. „Doufám, že skvělá Česká republika bude takto i dále pokračovat,“ dodal za potlesku sálu.

Vyjádřil také svůj vděk za to, že se díky své profesi může věnovat vyprávění příběhů. „Jedno židovské pořekadlo praví, že Bůh stvořil muže a ženu proto, že miluje příběhy,“ řekl a zafilozofoval si na téma nekonečného množství provázaných lidských příběhů ve světě, který obýváme.

Fanoušci v ulicích i na plakátech

Do Varů dorazí Richard Gere, Harvey Keitel i hrdina Padesáti odstínů šedi

I tento rok naplňuje přehlídka svou novodobou koncepci, kdy je především bohatou atrakcí pro desetitisíce filmových fanoušků nebo těch, kdo chtějí být počátkem léta „trendy“. Návštěvníci festivalu jsou také na plakátech letošního jubilejního ročníku: pořadatelé jim tím děkují za přízeň, díky které se od poloviny 90. let daří festival rozvíjet. Úvodní večer 50. ročníku proto také nabídl fanouškům více možností být součástí festivalového dění, mj. multimediální představení inspirované historií přehlídky a koncert kapely Lucie před Thermalem.

Hana Vágnerová a Jenovéfa Boková
Americká herečka Jena Maloneová na červeném koberci

Hlavní soutěž letos zahrnuje 13 snímků, většinu z nich tvoří debuty a výrazná je orientace na středo- a východoevropskou kinematografii. Mezi soutěžícími jsou dva čeští režiséři, Jan Prušinovský s filmem Kobry a užovky a Slávek Horák se snímkem Domácí péče. Režisérka Helena Třeštíková soutěží v kategorii dokumentárních filmů se svým časosběrným projektem nazvaným Mallory.

Cenu za přínos české kinematografii dostane ve čtvrtek Iva Janžurová. Přehlídku letos ozdobí také účast amerického herce Harveyho Keitela, který doprovodí nový film Paola Sorrentina Mládí, nebo korejského režiséra Kim Ki-duka, jenž představí svůj nový film Stop a také uvede snímek svého krajana Lee Chang-donga Poezie.

Program festivalu

Celkem uvede letošní festival na 220 snímků z více než 60 zemí. Zvláštní sekce je tentokrát věnována libanonské kinematografii, zájemci uvidí například i krátký film libanonského režiséra Elyho Daghera Waves ’98, který získal na festivalu v Cannes Zlatou palmu v kategorii krátkometrážních filmů. 

Jednou ze sledovaných událostí bude uvedení restaurovaného filmu Karla Zemana Vynález zkázy z roku 1958. Ten se současně s projekcí v Karlových Varech bude promítat také na výstavě Expo v Miláně.

Počátky festivalu se datují do roku 1946. Ze skromné nesoutěžní přehlídky se postupně stal významný festival kategorie A, na který v relativně svobodných 60. letech přijižděly i hvězdy jako Claudia Cardinalová. Za normalizace prestiž festivalu utrpěla izolací od Západu a neprospívalo mu ani střídání s přehlídkou v Moskvě. Počátkem 90. let festival překonal krizi a noví pořadatelé v čele s Jiřím Bartoškou a dramaturgyní Evou Zaoralovou z něj vybudovali současnou masově populární akci. Festivalová soutěž sice nemůže konkurovat nejprestižnějším světovým přehlídkám, přesto se pořadatelům každý rok daří zvát osobnosti světového filmu a nabízet účastníkům pestrý výběr z aktuální světové filmové tvorby. 

Autor: