Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Oceňovaná inscenace Sláva a pád krále Otakara s Karlem Dobrým bude k vidění na internetu

Kultura

  14:00
Aby se český král Otakar a první z Habsburků Rudolf I. mohli sejít k mírovým jednáním na půdě „obsazené oběma stejným dílem“, vyfabuloval Franz Grillparzer příběh, ve kterém dal Habsburkům jasně navrch. Oceňovaná inscenace Sláva a pád krále Otakara bude vůbec poprvé k vidění na internetu už 29. a 30. dubna v 18:00.

Inscenace Sláva a pád krále Otakara. Režie: Dušan Pařízek. foto: nachtkritik.de

Na serveru nachtkritik.de bude v premiéře uveden záznam inscenace režiséra Dušana D. Pařízka Sláva a pád krále Otakara, který vznikl v režii Tomáše Kleina na Pražském divadelním festivalu německého jazyka. V hlavní roli českého panovníka exceluje Karel Dobrý.  Představení se uváděla s českými titulky a totéž platí i pro plánovaný stream.

Inscenace Sláva a pád krále Otakara. Režie: Dušan Pařízek.
Režisér Dušan Pařízek.

Po inscenaci začne ve 20:00 na serveru diskuzní panel, kterého se zúčastní moderátor serveru Nachtkritik Christian Rakow, herečka Anja Herden (Kunhuta Uherská), herec Lukas Holzhausen (Rudolf I.), dramaturg Roland Koberg a sám režisér Dušan D. Pařízek.

Pařízkova skvělá fraška. Ve vídeňském Volkstheatru exceluje Karel Dobrý

„Po dobu zákazu shromažďování spustila divadla v mnoha zemích online přenosy zaznamenaných inscenací. Ptal jsem se sám sebe, zda jde o slabou náhradu za kolektivní zážitek v divadle, za setkání obce – polis – a bezprostřední nastolení i vnímání názorů, situací, emocí. Je to víc než náhrada. Divadla, jinými slovy živá kultura jako taková, byla hned na začátku krize politikou při třídění zbytného a nezbytného z veřejného života odstraněna. A teď se hlásí, dávají najevo, že jsou stále tady, že ještě mrtvá nejsou,“ okomentoval chystanou akci režisér Pařízek. 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!