130 let

Izraelská zpěvačka a producentka Adi Ulmansky. | foto: Electronics BeatsReprofoto

Od elektroniky k jazzu i etnu. Nejen hudební festival Dny Jeruzaléma rozezní Stromovku

Kultura
  •   6:00
PRAHA - Od středy 25. do neděle 29. května se koná v pražské Stromovce v prostorách Tiskárny na vzduchu přehlídka hudby, designu, filmu i gastronomie z Jeruzaléma, města, kde se mísí islám, judaismus a křesťanství. Festival láká na hvězdu elektronické hudby Adi Ulmansky, která vystupovala i na festivalu v Glastonbury.

Zpěvačka a producentka Adi Ulmanski (ADI) zaujala publikum díky unikátní směsici elektronických hiphopových beatů, zpěvu ve stylu r’n’b s vlivy trapu a dnes patří mezi nejzajímavější interprety taneční a elektronické scény.

Dále na festivalu vystoupí uskupení Echo & Tito, mladá kapela Beta Zinq, rapper Muhammad Mughrabi, energické seskupení OSOG nebo duo Malox tvořené saxofonistou Eyalem Talmudim (známého z působení v kapele Balkan Beat Box) a bubeníkem Royem Chenem.Tandem RUOK s hostující etiopskou zpěvačkou Hewan představí mix elektronické hudby, drum’n’bass, trance a jazzu s R’n’B rytmy. Za mixážní pult se postaví na jedné z afterparties také člen skate crew Doloreskateboarding DJ Flow Nevo.

Duo Malox.

Filmové projekce i taneční a módní workshopy

Filmová sekce festivalu představí Jeruzalém z různých úhlů pohledu. Snímek režisérky Vardit BiluBlízko domova byl oceněn na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně v roce 2006. Vypráví příběh dvou sotva dospělých dívek, které jsou v rámci povinné vojenské služby pověřeny patrolováním v Jeruzalémě. Film Milá slova pak zobrazuje vnitřní přerod sourozenců z Jeruzaléma, kteří zjistí, že jejich zesnulý otec byl možná muslim.

Ve spolupráci s Prahou 7 připravil festival také řadu workshopů a přednášek: od graffiti workshopu s hvězdami jeruzalémské skate scény přes taneční dílny, v nichž se návštěvníci seznámí s izraelskými nebo arménskými tanci z Jeruzaléma. S ilustrátorkou Noa Snir se dozví o její práci na ilustrování orientální Popelky, židovsko-marocké pohádky Smeda Rmeda, s propagátorkou slow fashion a upcyclingu Monikou Mengoi si mohou dámy i páni zkrášlit svůj outfit během dílny Udržitelná móda - Recyklujeme Jeruzalém nebo se naučit dělat koláže s Marií Prahou, Izraelkou, žijící již několik let v Praze. Zajímavá bude debata na téma posilování vlivu žen s paní Widad Othman z jeruzalémské radnice, která tam je zodpovědná za činnost dvanácti ženských klubů ve Východním Jeruzalémě.

Skateboardista Itamar Kessler.

Skateboardisté na Letné

Na festival dorazí i špičkoví jeruzalémští skateboardistéLior Pinto a Itamar Kessler. Spolu se svým kolegy Nevem a Gabrielem z iniciativy Doloreskateboarding kromě exhibice na U rampě předvedou i své graffiti skills a v rámci přednášky vysvětlí, jak se jim podařilo přesvědčit radnici, sponzory a také sousedy v okolí, že Jeruzalém potřebuje skatepark. Jejich exhibici budou moci zájemci zhlédnout také v hlavní oblasti českého skateboardingu – na Stalinu na Letenské pláni.

Autor: Lidovky.cz