Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Od Toyen po Cihláře. Elita české koláže se představí ve Vídni

Kultura

  7:00
PRAHA - Rozsáhlá expozice více než 80 děl předních českých výtvarníků 20. a 21.století ze sbírky Pražské plynárenské bude až do června k vidění v prostorách kláštera v Klosterneuburgu u Vídně. Kromě toho bude i jeden ze současných autorů zastoupených ve sbírce, Michal Cihlář, samostatně vystavovat v Českém centru ve Vídni.

Jiří Kolář: Kalendář - říjen, 1982 foto: Pražská plynárenská

V plánu je i Paříž

Výstava v Rakousku je druhou samostatnou výstavou této sbírky koláží v zahraničí. První byla uspořádána v roce 2011 v Pražském domě v Bruselu. „Do budoucna bychom rádi uspořádali výstavy i v dalších zemích, plánujeme Paříž, ale je ještě předčasné o tom mluvit,“ prozrazuje Blanka Hlomová z Nadačního fondu Pražské plynárenské. „V každém případě jsme rádi, že můžeme propagovat české umění ve světě,“ dodává.

Jedinečná sbírka koláží, kterou společnost systematicky buduje od devadesátých let, zahrnuje téměř 500 děl od 60 autorů a v České republice je jedinou takto rozsáhlou sbírkou. Jedním z podnětů k založení sbírky se stala výstava Česká koláž, uspořádaná v roce 1997 Národní Galerií v Praze.

Mezi základní díla kolekce patří vrcholné práce Jindřicha Štyrského a Toyen z poloviny 30. let, vytvořené jen několik let poté, co se koláž v českém umění díky surrealismu poprvé objevila. Klenotem je i soubor kolážovaných objektů Jiřího Koláře s názvem Dvanáct ročních období.

I jména dalších umělců zastoupených ve sbírce jsou skutečnými pojmy: Adolf Hoffmeister, Libor Fára, Vladimír Fuka, Emil Juliš, Běla Kolářová, Ladislav Novák, Jan Švankmajer, Květa Pacovská a další. Mladší generaci zastupují například Pavla Aubrechtová, Vladimír Gebauer nebo Michal Cihlář. „V této unikátní sbírce chybí snad jedině kubistická koláž a autoři jako Filla nebo Gutfreund,“ vysvětluje kurátor výstavy Jiří Machalický. „Získat tato díla je ale v dnešní době již takřka nemožné,“ dodává.

Výstava v Rakousku je připravena ve spolupráci s Českým centrem ve Vídni. V klášteře Klosterneuburg potrvá od 22. února do 26. června 2013. Část sbírky je možné vidět i ve dnech 8. 2. - 1. 3. 2013 na Velvyslanectví České republiky ve Vídni. Ve stejné době se uskuteční i doprovodná výstava Michala Cihláře, v galerii Českého centra Vídeň.

Nepojedete do Vídně? Zkuste Smečky.

Pražské plynárenské se podařilo za dvě desetiletí vytvořit unikátní soubor uměleckých děl náležejících do jediného, byť velmi různorodého žánru. Sbírka se neustále rozrůstá. Od roku 2005 byl pro její prezentaci vytvořen vlastní prostor – pražská Galerie Smečky. Tato galerie přináší kromě koláží i výstavy grafiky a jiných forem výtvarného umění dalších uznávaných tvůrců - například Vladimíra Jiránka, Jiřího Trnky nebo Josefa Lady.

V současné době je tam k vidění výstava Jiřího Slívy, která potrvá do 23. února a potom budou následovat koláže Josky Skalníka. Díla ze sbírky zapůjčuje galerie i renomovaným galeriím doma i v zahraničí. Nyní jsou například díla Běly Kolářové vystavena v Galerii Raven Row v Londýně.

Autor: