130 let
Odstupující ministryně kultury Alena Hanáková

Odstupující ministryně kultury Alena Hanáková | foto: MAFRA - František Vlček

Odborníci žádají Hanákovou, aby upustila od výběru šéfa NG

Kultura
  •   16:00
PRAHA - Členové grémia, kteří mají doporučit kandidáta na ředitele Národní galerie v Praze, apelují na odstupující ministryni Alenu Hanákovou, aby v současné situaci ve výběru šéfa této velké instituce nepokračovala.

Kdo jsou kandidáti na ředitele NG

Ve hře jsou bývalý ředitel Moravské galerie v Brně Marek Pokorný, ředitel Sbírky starého umění a pověřený ředitel NG Vít Vlnas a historik umění Jiří Fajt, který je údajně nejpravděpodobnějším kandidátem.

Tři z osmi členů grémia na členství v něm již rezignovali. V otevřeném dopise píší, že mandát případně vybraného ředitele by byl "od počátku vratký, jeho politická podpora mizivá a měli bychom před sebou další nestabilní období existence NG".

"Věříme, že chápete, jak je situace současným děním a Vaší rezignací zablokována a sotva můžete očekávat, že se na tomto procesu budeme nadále seriózně podílet," píší v dopise ředitelka Galerie hlavního města Prahy Magdalena Juříková a historik umění a profesor Masarykovy univerzity Lubomír Slavíček. Na čtvrteční schůzku grémia s ministryní nepřijdou. "Požádali jsme o přečtení dopisu v úvodu schůzky," říká Juříková. Historik umění Petr Wittlich již na svou funkci rezignoval minulý týden.

Ministryně Alena Hanáková v polovině června oznámila, že ke konci měsíce rezignuje. V současné době je členem vlády v demisi a závažná rozhodnutí by tedy neměla činit. Hanáková uvedla, že chce do konce svého působení ještě dokončit některé rozpracované věci. Minulý týden se sešla se všemi třemi kandidáty na místo ředitele NG, ve čtvrtek večer by se mělo konat další jednání grémia; ministryně ještě chtěla, aby se kandidáti představili jeho členům.

Autor: ČTK