Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Odchází Havlovo Odcházení. Derniéra ve čtvrtek v Arše

Kultura

  15:07
PRAHA - Radokova inscenace hry Václava Havla Odcházení bude mít ve čtvrtek v pražském Divadle Archa derniéru. Stane se tak na 76. představení této úspěšné inscenace. Byla nejsledovanější divadelní událostí roku 2008, s kladným ohlasem ji přijali kritici i diváci. Měla i několik repríz na přední světové scéně LG Arts Centre před korejským publikem v Soulu.

Václav Havel foto: Lidové noviny

Podle ředitele Archy Ondřeje Hraba se ale Václav Havel, který zhlédl jednu z repríz minulý týden, závěrečného večera nezúčastní.
"S herci i tvůrci se rozloučil už v pondělí; v den derniéry se shodou okolností ozve první klapka filmového přepisu této hry, k němuž napsal scénář a bude debutovat v roli režiséra," řekl Hrab.

Radokovu inscenaci připomene záznam, který minulý týden v Arše pořídila Česká televize, mimochodem jeden z koproducentů Havlova snímku.

Na obrazovkách se objeví na podzim v hlavních rolích s Janem Třískou a Zuzanou Stivínovou, která během zkoušek nahradila indisponovanou Dagmar Havlovou. Bývalá první dáma ztvární tuto roli právě ve filmu svého muže po boku Josefa Abrháma. Jako jediná z divadelní inscenace se na plátně objeví Vlasta Chramostová v roli Babičky.

Čtěte více:


Absurdní cesta k realizaci
O světové prvenství v uvedení Havlova textu usilovaly v roce 2007 Národní divadlo a Divadlo na Vinohradech. Jejich vedení se však s autorem a jeho agenturou nedohodla na podmínkách.

Radok označil cestu k realizaci v Arše za neuvěřitelnou až absurdní. Poslední roli obsadil týden před zahájením zkoušek. Inscenace navíc vznikla ve složité ekonomické situaci, kdy divadlo nemělo k dispozici peníze z rozpočtu města. Podle Ondřeje Hraba pomohly finanční a věcné dary firem, které poskytly například kostýmy a částečně i materiál na výrobu scény. "Je to ostuda pro veřejný sektor," uvedl tehdy.

I Radok upozornil, že o projektu se nepravdivě psalo ještě před jeho vznikem. "Objevily se fámy, pomluvy a zkreslování informací včetně tvrzení, že půjde o nejdražší inscenaci českého divadla. Ano, je to hra o dvaceti hercích, odehrávající se v prostředí odstupující hlavy státu. Není to hra o dvou lidech na pískovišti a jisté náklady jsou s ní spojeny. Ale rozhodně není nejdražší, náklady jsou spíše podprůměrné," řekl před premiérou.

S režisérem Radokem je ředitel Archy spokojen
Ředitel Archy Ondřej Hrab je rád, že dokázali toto představení, tak náročné na obsazení, technickou stránku i nároky režiséra na detaily, vyprodukovat. "David Radok text přečetl velice dobře, úspěšné hostování v Koreji to jen prokázalo," uvedl Hrab. Cení si i toho, že režisér osobně sleduje i poslední reprízy a dává hercům připomínky.

Hra spisovatele, dramatika a bývalého prezidenta České republiky Václava Havla Odcházení patřila díky aktuálnosti i umělecké náročnosti k nejsledovanějším premiérám posledních let. Příběh o odchodu jednoho a příchodu druhého politika k moci nepostrádá originalitu ani humor, od premiéry v Arše byl nastudován na řadě dalších scén doma i v zahraničí.

V Čechách úspěch, ve světě propadák
Ve světě ale většinou kladný ohlas hra nezaznamenala. Za bezcílnou a většinou nudnou satiru ji označil například recenzent její první americké inscenace v deníku The New York Times. Ve Švédsku recenzentovi vadila odevzdanost díla, v Dánsku zase pomalé tempo. Anglická média si všímala určité chaotičnosti hry či rovnou mluvila o velkém zklamání.

Podle Třísky je příběh o odcházejícím člověku, který má například se Shakespearovým Learem společné, že ztrácí to, co je lidské bytosti nejcennější, tedy rozum. A to považuje za nejtragičtější, co se člověku může stát.

S natáčením svého scénáře Havel začne 1. července. Snímek s rozpočtem 44 milionů korun se v kinech objeví na jaře příštího roku. Za spolupracovníky si Havel vybral kameramana Jana Malíře, střihače Jiřího Brožka, skladatele Michala Pavlíčka a výtvarníka Ondřeje Nekvasila. Snímek vznikne ve společnosti BUC-Film Jaroslava Boučka.

Autor: