Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Odvaha je volba, volají čeští skauti. S novou knihou jim pomohli přední čeští kreslíři

Kniha Odvaha je volba. foto: AGRO

PRAHA - Čeští skauti ve spolupráci s nakladatelstvím Argo vydávají komiksovou knihu příběhu Odvaha je volba. Skauting je s komiksem spjatý dlouho. Na knize se podíleli přední čeští ilustrátoři jako Kateřina Čupová, Štěpánka Jislová a další.
  16:00

„Český skauting je s komiksem spojený od nepaměti. V minulosti to byly ale hlavně krátké komiksové formáty, jako byly nejrůznější stripy, nebo seriály na pokračování, které vycházely časopisecky, vysvětluje kreslíř Tomáš Vovsík, který s nápadem na knihu přišel a jednu z povídek také ilustroval.

Dále se na knize podíleli Kateřina Čupová, držitelka ceny Muriel, Štěpánka Jislová, kreslířka komiksu o Miladě Horákové, nebo Vladimír Strejček, zakladatele ilustrátorského studia Drawetc. Mezi dalšími jsou Jana Grumla alias Slakinglizard, Vojtěch Velický, Tomáš Chluda nebo Evu Bartošová. 

Podle autora námětů a scénáře celé knihy Marka Steiningera komiks zachycuje obyčejné lidské příběhy ve zlomových dějinných okamžicích naší země od začátku dvacátého století. „I když jsou příběhy inspirované skautskou historií, kniha rozhodně není historická. Chtěli jsme naopak ukázat, že výzvy, kterým v životě čelíme, jsou podobné bez ohledu na dobu. Hlavním tématem knihy je pak otázka, co obnáší hrdinství a jakou má cenu,“ vysvětluje Marek Steininger. 

Kniha vyšla díky podpoře na crowdfundingovém serveru HitHit. Na její tvorbu se vybralo více než 230 tisíc korun. 

Kniha Odvaha je volba.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!