Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Odvolaný ředitel Národního divadla Černý: 'Je to arogance moci'

Kultura

  15:50
PRAHA - Odvolaný ředitel Národního divadla Ondřej Černý se ostře ohradil proti jednání ministerstva kultury. Své odvolání považuje za arogantní a bezprecedentní krok.

Ondřej Černý na brífinku, který svolal po svém odvolání z funkce ředitele Národního divadla foto: ČTK

Bývalý ředitel Národního divadla Ondřej Černý považuje své dnešní odvolání za zcela bezprecedentní krok. Jde podle něj ze strany ministerstva o pouhou aroganci moci a důvody, které ministerstvo uvádí, jsou zástupné. Černý to řekl na tiskové konferenci, kterou v reakci na své odvolání svolal.

Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a STAN) ho dopoledne náhle odvolala půl roku před vypršením řádného mandátu. Podle jejího vyjádření byla jedním z důvodů stagnace v transformaci divadla, které ministerstvo počátkem roku spojilo se Státní operou Praha.

VÍCE O PŘIČINÁCH ODVOLÁNÍ ČTĚTE ZDE:

Devětačtyřicetiletý Černý stál v čele první české scény od roku 2007. Dnes se za jeho práci postavili šéfové všech uměleckých souborů ND.

Dočasným řízením Národního divadla ministryně pověřila svého ekonomického náměstka Martina Sankota. "ND za 130 let své existence přežilo různé pohromy včetně požáru. Snad přežije i vedení člověkem, který prohlásil, že v divadle byl párkrát v životě a že divadlu vůbec nerozumí," řekl Černý.

Argumenty ministerstva? Podle Černého výsměch

"S paní ministryní jsem v posledních měsících komunikoval poměrně často, během té komunikace nebyly vzneseny vůči mé práci vůbec žádné námitky," doplnil. Ani dnes jej ministryně prý nekontaktovala.

Ministerstvo v dnešní tiskové zprávě uvádí, že podle analýz, které se v Národním divadle letos uskutečnily, "není situace uvnitř divadla příznivá". Nový ředitel by měl podle ministerstva situaci v Národním divadle stabilizovat. Takový argument Černý považuje za výsměch, neboť divadlo je podle něho zcela stabilizované.

Autoři: ,

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...