Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Ohnivé efekty a exploze: Rammstein předvedli v Praze svůj rituál

Kultura

  7:32
PRAHA - Ohnivé efekty a exploze tvořily kulisu středečního vystoupení německé kapely Rammstein v pražské O2 aréně. Soubor, který si svými často kontroverzními skladbami zpívanými v rodném jazyce i prezentací vydobyl světovou popularitu, přijel českému publiku představit písně ze svého letošního alba Liebe ist für alle da (Láska je tu pro všechny).

Rammstein na koncertě v Praze 2004 (archivní snímek). foto: Lidové noviny

Podle pořadatelů si ohlušující lekci němčiny v hale naprosto zaplněné od plochy až po nejvyšší ochozy nenechalo ujít 17 000 posluchačů.


V efektním úvodu si do tmy s oslňujícím světlem za zády na scénu doslova prokopala palicemi skrz zástěnu dvojice muzikantů, aby mohla zaznít úvodní skladba nové desky Rammlied. Krátce poté začala oslňující ohnivá podívaná, kterou kapela prokládala celý koncert.

Skladbu Weisses Fleisch frontman Till Lindemann odzpíval chvílemi rozkročen nad ohnivou clonou; následující Keine Lust muzikanti odehráli v gejzírech páry.

K písni Wiener Blut kapelu inspiroval příběh Rakušana Josefa Fritzla, jež ve sklepení věznil a zneužíval svou dceru Elisabeth. Lampu navozující atmosféru útulného pokojíčku na scéně vystřídala řada panenek s pronikavým zeleným laserovým pohledem zavěšených nad pódiem, které se v závěru písně rozprskly jako při ohňostroji.

Po "šansonové" písni Frühling in Paris kapela nasadila nejostřejší tempo.

Refrén letitého hitu Du hasst zpívala společně s Lindemannem velká část publika, jehož nepřeslechnutelný díl tvořili krajané muzikantů.

Ohnivá kanonáda neustávala; chvílemi chrlili plameny někteří muzikanti při hře, jindy zase po scéně chvíli pobíhal hořící zpěvák. Smysl pro show nezapřel ani klávesista Christian Lorenz. Velkou část koncertu prkenně pochodoval v lesknoucím se obleku po pojízdném pásu u svého nástroje, v závěru večera zase usedl na gumový člun a podnikl vyjížďku po kotli pod scénou; místo vln ho houpaly ruce nadšených fanoušků.

Kapela není v Praze žádným nováčkem; hrála zde již počátkem 90. let, kdy si o světové proslulosti ještě mohla nechat zdát. Vstupenky na dnešní koncert byly vyprodány za pár hodin. Rammstein se do Česka vrátí 13. března příštího roku, kdy vystoupí v Ostravě.

Rammstein založili počátkem 90. let muzikanti pocházející z východní části kdysi rozděleného Německa. Kromě Lindemanna a Lorenze sestavu kapely tvoří kytaristé Richard Kruspe a Paul Landers, baskytarista Oliver Riedel a bubeník Christoph Schneider. Jméno kapely Němcům připomíná název města Ramstein, kde se koncem 80. let během letecké přehlídky stala tragická nehoda, při níž zahynuly desítky lidí.

Autoři: ,