130 let
Vyhlášení Classic Prague Awards za minulý rok.

Vyhlášení Classic Prague Awards za minulý rok. | foto: Classic Prague Awards

‚Ojedinělý výběr umělců‘. Cenu klasické hudby mohou získat Česká filharmonie i Čechomor

Kultura
  •   10:13
Praha - Cenu klasické hudby Classic Prague Awards 2018 mohou získat za orchestrální výkon Česká filharmonie i Čechomor za projekt s dechovým orchestrem Kumpánovi muzikanti. Slavnostní vyhlášení vítězů v nominačních i soutěžních kategoriích se uskuteční 19. ledna 2019 ve Smetanově síni Obecního domu. Ze zveřejněných nominací vyplývá, že uspět mohou známí umělci, přední hudební tělesa, mladé talenty i experimentátoři napříč žánrovým spektrem.

„Ve třetím ročníku Classic Prague Awards se sešel ojedinělý výběr umělců, který reflektuje evoluci v oblasti české klasické hudby. Jako tradičně se s odbornou porotou snažíme co nejkomplexněji sledovat dění v průběhu celého roku a z přihlášených následně vybrat to opravdu nejzajímavější,“ uvedl ředitel soutěže Jiří Besser.

Cenu klasické hudby mohou získat Plachetka, Pecková či Kahánek

O nominovaných i vítězích ve všech kategoriích rozhodují odborné vedlejší poroty v čele s hlavní porotou osobností klasické hudby. Tvoří ji sopranistka Gabriela Beňačková, klarinetista a pedagog Jiří Hlaváč, houslový virtuóz Václav Hudeček, klavírista a pedagog Ivan Klánský a skladatel Ondřej Soukup.

Už na konci listopadu oznámili, že cenu za celoživotní přínos obdrží operní pěvkyně Soňa Červená a sbormistr Josef Pančík. Porota také sdělila, že cenu v kategorii talent roku mohou získat houslistka Olga Šroubková, klavírista Lukáš Klánský nebo houslista Milan Al-Ashhab.

Ceny klasické hudby mají vítěze. Uspěla česká filharmonie či pianista Kahánek

Na Classic Prague Awards 2018 byli v kategorii sólistický výkon nominováni Milan Al-Ashhab (housle), Markéta Cukrová (mezzosoprán) a Jiří Vodička (housle), za komorní výkon Bennewitzovo kvarteto, trio Jaroslav Březina, Sylva Čmugrová a Martin Kasík a Klavírní kvarteto Josefa Suka, za orchestrální výkon pak Česká filharmonie, Ensemble Inégal a Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK. Nahrávkou roku se může stát Wolfgang Amadeus Mozart: Koncertantní symfonie (Baborák Ensemble), Bohuslav Martinů: Madrigaly (Martinů Voices) nebo František Xaver Richter: Te Deum (Czech Ensemble Baroque).

V kategorii vokální výkon porota nominovala Ensemble Inégal, Kühnův dětský sbor a Pražský filharmonický sbor Praha. Držitelem ceny za soudobou kompozici se stane Aleš Březina, Kryštof Mařatka nebo Lukáš Sommer. Nominaci za crossover projekt získali Čechomor a dechový orchestr Kumpánovi muzikanti (CD Nadechnutí), Floex + Tom Hodge a SOČR (CD A Portrait Of John Doe) a Katta (Projekt Vox Organi - varhanní autorský recitál).

Česká filharmonie oslavila 100 let republiky v newyorské síni Carnegie Hall. Zahrála Dvořáka i Mahlera

„Ani letos nezapomínáme na speciální Cenu České televize pro klasiku roku ani Galavečer s podtitulem Svátek české klasiky odvysílá v živého přenosu České televize na stanici ČT Art.na trofej za propagaci české hudby v zahraničí, určenou významným zahraničním osobnostem nebo institucím, které dlouhodobě vzdávají hold odkazu české klasiky,“ dodal ředitel soutěže Besser.

Na slavnostním večeru vystoupí Filharmonie Hradec Králové pod taktovkou Petra Vronského, houslista Jan Mráček a čtveřice talentovaných dětských hudebníků. Více informací se nachází na www.classicpragueawards.eu.

Autor: ČTK