130 let

Oliver Stone s cenou ze 48. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech (6. července 2013) | foto: Dan Materna, MAFRA

Oliver Stone nebo běloruské protesty. Začíná Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava

Kultura
  •   10:00
V Jihlavě dnes začíná 25. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Po roční pouze způsobené pandemií koronaviru se znovu vrací do jihlavských kinosálů, loňský ročník se odehrál pouze on-line. Festival nabídne na 300 snímků. Zahájí ho dokument Když květiny nemlčí běloruského režiséra Adereje Kucily. Festival potrvá do 31. října.

Během úterního slavnostního večera předají pořadatelé mimo jiné cenu Krátká radost určená krátkému snímku, kde o vítězi hlasovala veřejnost. Ocení také nejlepší dokumentární knihu. Součástí večera bude i udělení Ceny Respektu za nejlepší televizní, video či on-line investigativní reportáž uplynulého roku s politickým či společenským tématem. Cenu už 15. rok vyhlašuje ve spolupráci s festivalem týdeník Respekt.

Oliver Stone (Cannes, 11. července 2021)
Oliver Stone na červeném koberci (48. ročník filmového festivalu v Karlových

Hlavní festivalové ceny budou předány 30. října. Ocenění za přínos světové kinematografii obdrží filmařka Jana Ševčíková. V rámci sekce Masterclass představí svou tvorbu oceňovaný režisér Oliver Stone, jež se z předního hollywoodského filmaře vypracoval v plodného dokumentaristu. 

Jihlavský festival je největší přehlídkou dokumentárních filmů ve střední a východní Evropě a každoročně promítne okolo 300 dokumentů. Nejlepším českým dokumentem se loni na festivalu stal snímek Nová šichta režiséra Jindřicha Andrše, uspěl v sekci Česká radost. Mezi světovými dokumenty porotce nejvíc přesvědčil videodeník z polské antarktické stanice slovenské režisérky Viery Čákanyové Bílá na bílé.

Autor: ČTK