Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Oliver Stone si bere na mušku historii Spojených států posledních šedesáti let

USA

  16:40
L.A. - Americký režisér Oliver Stone se po třech kontroverzních snímcích o amerických prezidentech W., Nixon a JFK pustí ve svém novém projektu do dalších ožehavých historických témat.

Oliver Stone foto: Austin Film FestivalReprofoto

V desetidílném dokumentu se chce zaměřit na málo známé skutečnosti stojící v pozadí nejvýznamnějších událostí amerických dějin. Jsou mezi nimi například okolnosti, které přiměly prezidenta Harryho Trumana k souhlasu se svržením atomové bomby na japonskou Hirošimu.

Návrat k vraždě JFK
Televizní pořad ponese název Oliver Stone's Secret History of America (Tajná historie Ameriky podle Olivera Stonea) a vysílat by se měl již v příštím roce. Dvaašedesátiletý režisér se v něm chce zaměřit na události posledních šesti desetiletí, jimž v době, kdy se přihodily, nebyla věnována patřičná pozornost, ale které se ukázaly být klíčové pro budoucnost Spojených států i celého světa.

Bude mezi nimi Stoneův pohled na vznik studené války mezi USA a Sovětským svazem, na příčiny konfliktu ve Vietnamu a na změny v globálním postavení USA po pádu komunismu. Oscarový režisér s levicovými názory se pravděpodobně vrátí i k tématu vraždy prezidenta Johna Kennedyho opředené spikleneckými teoriemi. Při přípravě snímku Stone využil i zatím nezveřejněné archivní dokumenty.

Pokračování Wall Street
Stone obdržel v roce 1991 za film JFK tři nominace na Oscara. V roce 1996 získal oscarovou nominaci za scénář k filmu Nixon, v němž zářil Anthony Hopkins. Oscara za nejlepší režii pak dostal za vietnamské ságy Četa a Narozen 4. července. V současnosti pracuje na pokračování úspěšného filmu z burzovního prostředí Wall Street, v němž v roce 1987 zazářili Charlie Sheen a Michael Douglas.

V roce 2002 natočil pro filmový kanál HBO dokument o kubánském lídrovi Fidelu Castrovi. Pro komunistického vůdce byl ale natolik lichotivý, že televize Stonea požádala, aby dílo doplnil o sekvence o politických vězních na ostrově.

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...