Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Olympic zahajuje s albem Želva sérii retro koncertů

Kultura

  8:02
PRAHA - Koncertní procházku všemi svými alby v úterý v pražské Malostranské besedě zahájí skupina Olympic. Sérii deseti koncertů s názvem Olympic retro odstartuje kapela repertoárem z legendární nahrávky Želva. Na pódiu nebudou scházet dobové fotografie, třímetrové obaly alb nebo dobové kostýmy.

V komorním prostředí Malostranské besedy, kam se vejde kolem dvou stovek lidí, zahraje Olympic poprvé ve své historii. Akci kapela připravila v rámci příprav na oslavu 50. výročí svého vzniku, které připadá na příští rok.

Ze sestavy, která natáčela Želvu, je v kapele již pouze kytarista a zpěvák Petr Janda. Baskytarista Milan Broum přišel v roce 1976, klávesista Jiří Valenta a bubeník Milan Peroutka až v 80. letech.

Olympic, který vznikl v 60. letech, již přes 20 let vystupuje v nezměněné sestavě. V roce 1968 skupina debutovala albem Želva, které je první českou beatovou dlouhohrající deskou. Za svou kariéru vydala téměř dvě desítky alb a několik výběrů. Poslední studiovou desku Sopka vydal Olympic v září 2007.

Ke svému 50. výročí kapela příští rok chystá řadu dalších koncertů.

Autor: