130 let

Pohádka Čertí brko režiséra Marka Najbrta. Jan Cina. | foto: Punk Film - Marek Novotný

Ondřej Vetchý po letech znovu jako čert. Režisér Najbrt začal natáčet Čertí brko

Kultura
  •   6:00
Praha - Režisér Marek Najbrt začal poslední červencový den natáčet novou původní pohádku Čertí brko. V hlavních rolích se představí Judit Bárdos a Jan Cina, do čertovské role se po více než třiceti letech od vzniku legendárního filmu S čerty nejsou žerty vrací Ondřej Vetchý, aby ztvárnil Lucifera.

Příběh nás zavede do městečka Pytlov na úpatí kopce Pervidle. Místní, kteří tu žijí běžným životem řemeslníků nebo sedláků, možná ani netuší, že všechny jejich přestupky a nepravosti jsou pečlivě monitorovány místní pekelnou pobočkou. Hříchy zapisuje spravedlivě a neomylně kouzelné Čertí brko. Jednoho dne však přestane fungovat.

Pekelníci tropí čertoviny. Zdeněk Troška začne natáčet další pohádku

Lucifer se rozhodne pověřit doručením nového čertího brka na pobočku Pervidle trochu zmateného čerta Bonifáce. Je to ten nejlepší úkol, aby se mladý čert otrkal ve světě. Bonifác se vydává do Pytlova a hned jeho první zkušeností je, že mu zdejší šejdíř kouzelné brko ukradne. Tím se spustí řetěz událostí, kdy Pytlov ovládnou místní vychytralci, lenoši a podvodníci, jimž se nakonec podaří uvěznit i samotného vládce pekel. Je na Bonifácovi, aby v sobě našel ty nejlepší vlastnosti a osvobodil Pytlov, Lucifera a získal srdce krásné Markétky.

Pohádka Čertí brko režiséra Marka Najbrta. Marek Daniel a Jan Cina.
Pohádka Čertí brko režiséra Marka Najbrta. Jan Cina.

V roli Bonifáce uvidíme Jana Cinu (herce, zpěváka a mimo jiné vítěze soutěže Tvoje tvář má známý hlas), Markétku hraje Judit Bárdos, Lucifera zmíněný Ondřej Vetchý. V dalších úlohách se objeví Marián Geišberg jako Markétčin otec. Místní občany s přiléhavými jmény Klouzek, Křiváček a Tlachal hrají Jan Budař, Tomáš Jeřábek a Jan Maryško. Obyvateli Pytlova se rovněž stanou Marek Daniel a Jana Plodková či Michal Dalecký, v pekle budou naopak úřadovat Václav Kopta nebo Jakub Žáček.

Pohádka Čertí brko se bude natáčet v průběhu srpna a září v atraktivních českých lokacích – v Ledči nad Sázavou, Chrustenicích nebo Doksanech, několik dní čeká štáb také na Slovensku.

Čertí brko nabídne nejen chytlavý příběh s jasnými aktualizacemi, ale také mimořádné výtvarné řešení. „Klíčem k výtvarnému pojetí je baroko. Ne však to pro pohádku často typické, tj. lidové a infantilně zjednodušené. V našem případě se jedná o baroko rané – tedy sofistikované, oduševnělé, pro pohádkové účely jen vhodně upravené a doplněné o atributy současnosti,“ vysvětluje režisér Marek Najbrt, proč se rozhodli přizvat ke spolupráci jako autora výtvarné koncepce Roberta Smolíka.

Autor: Jaroslav Totušek