130 let
Marián Kuffa ve filmu Opři žebřík o nebe.

Marián Kuffa ve filmu Opři žebřík o nebe. | foto: Reprofoto

Doporučujeme

Opři žebřík o nebe. Vítěz Českého lva za dokumentární film k vidění zdarma

Slovensko-cest
  •   6:00
Cenu Pavla Kouteckého i české filmové kritiky má na kontě výjimečný dokument Jany Ševčíkové Opři žebřík o nebe získal v sobotu večer získal ocenění Český lev za nejlepší dokumentární film. Nepatetický, ale silně působící portrét charismatického slovenského faráře, který se na své faře v malé vesničce Žakovce pod Tatrami stará o bezdomovce, bývalé vězně i mladistvé z dětských domovů, natáčela Ševčíková pět let. Podívejte se na film zdarma přímo na stránkách serveru Lidovky.cz. Další nominované filmy jsou k vidění na portálu Dafilms.com.

Příběhy bezdomovců, alkoholiků, feťáků a dalších ztracených existencí slouží ve filmu kromě své vlastní síly a zajímavosti také jako zrcadlo k počínání, životu, víře a náboženské a osobní filosofii faráře. Film o síle víry a hodnotě oběti, o tom, jak moc se člověk dokáže vydat za druhé, jak moc tím ztrácí, ale i jak mnoho tím získává.

K tématu se Jana Ševčíková dostala v roce 2008, když se toulala s rodinou po Slovensku a u faráře, o kterém četla před tím v novinách, se na chvíli zastavila. Z pětiminutového setkání byla nakonec hodina. “Zeptala jsem se, jestli se mohu příště vrátit s magnetofonem, že vždy než se rozhodnu natáčet film, potřebuji poznat lidi a místo. Odpověděl mi, že nikoho nevolají ani nevyhazují, že vše je v rukou božích,” řekla Jana Ševčíková v rozhovoru pro dokrevue. cz. Poprvé pak zůstala přes čtrnáct dní a pak se objevovala v Žákovcích po celý rok. “Vyprávěl mi, jak Žákovce vznikaly, svůj život a příběhy lidí, kteří se v průběhu dvaceti let tady ocitli. Podobně jsem se setkávala i s ostatními. Musela jsem si s lidmi vytvořit svůj vlastní prostor. Časem se začali svěřovat, některé příběhy byly dost drsné a kruté,” popisuje v rozhovoru Jana Ševčíková.

“Po čase jsem si uvědomila, že ve filmu o Mariánovi se potřebuji dostat za hranice fary. Najít si ty lidi, dostat se k nim v momentě, kdy opustili faru, ukázat, jak žijí, jaký mají vztah k farářovi, k Žakovcům,” pokračuje. A tak se režisérka vydala cestou k uchopování obou stran - pozorovala faráře Mariána s veškerou jeho snahou a způsobem, jakým s lidmi jedná, a na druhé straně pozorovala a ponořila se do příběhů lidí, kterým pomáhá či pomáhal. “Protože takto pro mě vznikala možnost vytváření mnohovrstevnatého portrétu,” dodává Jana Ševčíková. “Film o Žakovcích a především o Mariánovi byl pro mě obrodou vnitřní radosti a smyslu bytí. Smyslu pokory. Smyslu oběti. Protože u Mariána to nebyla jen slova, ale život sám s křížem na zádech,” uzavírá režisérka.

Režisérka a producentka Jana Ševčíková 5. března v Praze s cenou Český lev za nejlepší dokumentární film Opři žebřík o nebe.

Na Českého lva bylo letos nominováno pět dokumentárních filmů, z nichž čtyři jsou nyní až do 13. března zdarma k vidění na portálu DAFilms.com. Kromě filmu Jany Ševčíkové jde o snímky Evangelium podle Brabence (režie Miroslav Janek), Vlna vs. břeh (režie Martin Štrba) a Filmový dobrodruh Karel Zeman (režie Tomáš Hodan). Nominovaný byl také film Mallory Heleny Třeštíkové, který je k vidění za poplatek.

Výsledky 23. ročníku cen Český lev byly vyhlášeny 5. března 2016.

Autor: Lidovky.cz