Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Organizátoři Letní Letné ochlazují vodou cirkusové stany

Kultura

  17:53
PRAHA - Organizátoři festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná ochlazují kvůli tropickým vedrům velké stany vodou, u těch menších vyhrnují jejich bočnice, aby vzduch cirkuloval. Účastníci nedělního zahájení této přehlídky se však přesvědčili, že ač tropické teploty rozpalují pražské ulice, na Letné je klima kupodivu příznivější. Plocha parku je totiž pokryta vysokými stromy, a tedy zastíněná, což dělá pobyt na ozeleněné ploše snesitelnější.

Pražská část Letní Letné foto: ČTK

"Velká šapitó pro soubory 7 Fingers a projekt Lacrimae mají základní přívod studeného vzduchu, tedy chlazení. V těchto vedrech sice pomáhá, ale není to úplně všemocné. Proto budeme velké stany kropit seshora vodou, čímž teplotu srazíme," řekl mluvčí festivalu Jiří Sedlák.

U menších stanů zvedají organizátoři přehlídky boční plachty, aby mohl proudit vzduch dovnitř a ven. "Návštěvníci však musejí počítat s tím, že bude v zaplněných šapitech při představeních tepleji," dodal. Divákům doporučuje, aby dodržovali pitný režim, a připomíná, že kdysi hojně využívané vějíře nebyly jen módním doplňkem, ale přispívaly k ochlazování jejich majitelů.

Vějíř, obvykle ve tvaru kruhové výseče, slouží i jako pomůcka k víření vzduchu. V historii se mírně měnila jeho podoba i funkce. V Česku je užíván jen zřídka, ale v subtropických zemích - například ve Španělsku - není tak vzácný a užívá se jak k tanci, tak k běžnému nošení. Právě v těchto horkých dnech by mohly najít uplatnění i při kulturních akcích.

Horko, nehorko, u Formanů se zkouší se dál

Ani dnešní vysoké teploty neodradily studenty pražské Divadelní fakulty od zkoušky inscenace Posedlí hrou, jejíž premiéra se uskuteční 31. srpna ve spolupráci s Divadlem bratří Formanů na jeho lodi Tajemství. Cyklisté, kteří odpoledne projížděli po náplavce u Rašínova nábřeží, mohli občas zaslechnout úryvky a přesvědčit se o zápalu, který novému projektu věnují.

Posedlí hrou je činoherně-pohybová inscenace s výrazným výtvarným pojetím. Jedná se o příběh dvou mladých lidí na výletě u podivínského strýce, jenž má schopnost manipulovat nejen s herci, ale i s diváky. A tak se publikum vydá spolu s aktéry inscenace na místo, kde neplatí logika našeho světa, kde radu nerozdává člověk, ale zvíře z lesa mnoha hlubin, kde nerozhoduje racionální volba. Hru zabalenou do příběhu plného fantastických barev a stínů, groteskních lidí a zvířat, nastudovala autorka Josefína Formanová ve scénografii Dády Němečka. Premiéru koncem srpna doprovodí plavba po Vltavě a koncert Kapely 27.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...