Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Originál pohřební řeči či černobílé kresby. V Praze vystavují Warhola

Slovensko

  19:21
PRAHA - Černobílé originální kresby Andyho Warhola, fotografie a dokumenty týkající se jeho života a rodiny tvoří základ výstavy v pražské galerii Dvorak Sec Contemporary. Díla na výstavu vybrali Rudo Prekop a Michal Cihlář, autoři knihy Andy Warhol a Československo. Publikace by měla vyjít v létě v nakladatelství Arbor vitae, výstava, která potrvá do 27.února, je její předzvěstí.

Andy Warhol a Československo foto: ČTK

"Jsou zde i známé ikony, Warholův autoportrét a elektrické křeslo, záměrem výstavy je ale v první řadě ukázat méně známá díla, v nichž vyniká Warholova kresebnost," řekl před vernisáží manažer projektu Boris Kršňák. Celá jedna stěna zadní místnosti galerie je pokrytá většími černobílými kresbami váz s květinami, naproti jsou dva černobílé portréty da Vinciho Mony Lisy, na jiné zdi visí čtyři různobarevné verze lebky, kterými se prý nechal později inspirovat britský umělec Damien Hirst.

"Andy Warhol se vždy pohyboval na hranici krajností, tvrdil, že krajnost, to je černá a bílá, to je život a smrt, a pokud jsou v životě nějaké barvy, tak stejně časem vyblednou," doplnil Kršňák. Lidé mohou na výstavě spatřit i dokumenty, které zatím nebyly nikde vystaveny, jako například zvětšené fotografie z rodinného pohřbu Andyho Warhola. Zajímavostí jsou originál pohřební řeči místního kněze i s poznámkami, Warholův úmrtní list a kolekce svatých obrázků vydaných u příležitosti pohřbu s modlitbami za Andyho Warhola.

Andy Warhol a Československo


Pro Warhola byl velmi důležitý vztah s matkou Julií. Objevují se spolu na mnoha fotografiích, které jsou na výstavě. Na stěnách galerie visí i zvětšené kopie pohlednic a dopisů, které Andyho matka psala své sestře na Slovensko. Návštěvník expozice si může prohlédnout i tablo s žijícími členy Warholovy rodiny a sérii originálních fotografií z Warholovy pop-artové fabriky, kde vznikaly jeho filmy a umělecká díla.

Výstavu uspořádalo občanské sdružení ze slovenského Zvolena NKA, nakladatelství Arbor vitae a galerie Dvorak Sec Contemporary ve spolupráci s Muzeem moderního umění Andyho Warhola v Medzilaborcích a Společností Andyho Warhola v Medzilaborcích na Slovensku.

Čtěte také

Warholova díla jsou pro české milovníky umění přitažlivá. Nedávná výstava ve Veletržním paláci, která se jmenovala Monet - Warhol, přilákala za zhruba dva a půl měsíce trvání bezmála 60.000 návštěvníků. Od Warhola na ní byla vystavena série obrazů barevných elektrických křesel.

Autoři: ,

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...