Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Orlando Bloom proti teroristům. Snímek Základna vypráví o slavné bitvě amerických vojáků

Snímek The Outpost (2020). Režie: Lod Lurie. foto: Millenium Media

Hrstka vojáků proti obrovské přesile. Snímek Základna (The Outpost) režiséra Roda Lurieho rozehrává struny americkým patriotům i milovníkům drásavých akčních podívaných. V hlavních rolích se představí Orlando Bloom a Scott Eastwood, syn Clinta Eastwooda. Snímek by měl mít světovou premiéru 3. července.
  16:30

Američan Clinton „Clint“ Romesha sloužil jako seržant čtvrté pěší divize ve válce v Afghánistánu. Když se jeho rota 3. řijna 2009 nacházela poblíž vesnice Kamdesh, netušil, že bude aktérem jednoho z nejkrvavějších střetů války. 60 amerických vojáků obklíčilo více než 300 příslušníků Tálibánu. V přestřelce padlo 8 Američanů (27 bylo zraněno) a na druhé straně 150 povstalců. 

Snímek The Outpost (2020). Režie: Lod Lurie.
Snímek The Outpost (2020). Režie: Lod Lurie.

Film natočil původem izraelský režiér Rod Lurie (Nic než pravda, Reportér v ringu). Scénář napsali Eric Johnson (Fighter, Do posledního dechu) a Paul Tamasy (Den patriotů, Do posledního dechu). Clinta Romeshu si zahraje Scott Eastwood, Orlando Bloom pak ztvární poručíka Benjamina D. Keatinga.

Základna ale nakonec nevychází z knihy Rudá četa, kterou napsal přímo Romesha, ale z knihy Základna: Jedna z nejtěžších chvil Američanů v Afghánistánu (česky nakladatelství CPress, 2019)spisovatele a publicisty Jakea Tappera.