Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Oscaři jsou tady! Kdo vyhraje letos?

Kultura

  22:42
LOS ANGELES/NEW YORK - V Los Angeles budou v noci na pondělí vyhlášeny výsledky 81. ročníku cen americké filmové akademie Oscar. Mezi tvůrci nominovanými na ocenění za mixáž zvuku je i český zvukař Petr Forejt, který spolupracoval na snímku Wanted v hlavních rolích s Angelinou Jolieovou a Jamesem McAvoyem. Akční film o hrdinovi s nadpřirozenou silou se v roce 2007 natáčel také v Praze a na Křivoklátě.

Oscarové sochy v nadstradardní velikosti jsou k vidění téměř na každém kroku. foto: AFP

Z pětice snímků soutěžících o Oscara pro nejlepší film má podle médií největší šance Milionář z chatrče o indickém chlapci, který vyhraje velké peníze v televizní soutěži. Romance s vesměs neznámými indickými herci pod vedením britského režiséra Dannyho Boylea získala letos už Zlatý glóbus i britskou cenu Bafta.

Kromě tohoto snímku se o Oscara pro nelepší film loňského roku uchází také drama Milk o zavražděném homosexuálním politikovi Harveym Milkovi a politický thriller Duel Frost/Nixon. Nominaci získal rovněž Předčítač o ženě s temnou minulostí, které její mladý milenec před milováním vždy předčítá, a mysteriózní Podivuhodný případ Benjamina Buttona o muži, který se narodí jako stařec a životem mládne. Tento snímek vstupuje do oscarového klání s nejvyšším počtem 13 nominací.

Vyhraje Winsletová nebo Streepová?
Oscara pro herce v hlavní roli by kritici udělili buď Seanu Pennovi za Milka, nebo držiteli letošního Zlatého glóbu i ceny Bafta Mickeymu Rourkemu za roli postaršího zápasníka ve snímku The Wrestler. Černým koněm je pak Frank Langella, který si v Duelu Frost/Nixon zahrál bývalého amerického prezidenta Richarda Nixona. Nominováni byli také Brad Pitt za Benjamina Buttona a Richard Jenkins, který akademiky zaujal ve filmu Nezvaný host o vztahu lhostejného pedagoga k páru přistěhovalců.

Z hereček v hlavní roli čeká Oscar podle tisku buď na Kate Winsletovou za postavu bývalé nacistické dozorkyně v Předčítači, za niž už letos dostala Zlatý glóbus i cenu Bafta, nebo na Meryl Streepovou, která si zahrála řádovou sestru ve filmu Pochyby o sexuálním zneužívání v církevní škole.

Češi jsou v nominacích dva roky po sobě
Nominace získaly také Anne Hathawayová za postavu alkoholičky ve snímku Rachel Getting Married (Rachel se vdává), Angelina Jolieová za drama Výměna o ženě pátrající po zmizelém dítěti a Melissa Leová za snímek Frozen River (Zmrzlá řeka), který čerpá námět z pašování lidí přes americko-kanadskou hranici.

Ve vedlejších rolích jsou za favority považováni tragicky zesnulý Australan Heath Ledger za postavu Jokera v batmanovském Temném rytíři a Penélope Cruzová za potrhlou umělkyni v komedii Woodyho Allena Vicky Cristina Barcelona.

Díky Petru Forejtovi bude mít Česká republika v oscarovém klání zastoupení druhý rok po sobě. Loni získala zlatou sošku pro nejlepší filmovou píseň Markéta Irglová, která je s irským hudebníkem Glenem Hansardem podepsaná pod hudbou ke snímku Once.

Do finále soutěže o nejlepší neanglicky mluvený film se letos česká ani slovenská kinematografie neprobojovaly.

Autoři: ,

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...