Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Osmdesátník Redford: ze zlatého hocha Hollywoodu patronem nezávislého filmu

Kultura

  10:00
Před zhruba 50 lety si rolemi charismatických „hezounů“ vysloužil přezdívku „zlatý hoch Hollywoodu“, ač k typickým hollywoodským hercům nikdy nepatřil. Už v roce 1978 stál Robert Redford, který 18. srpna slaví osmdesátiny, u zrodu festivalu nezávislého filmu, nazvaného Sundance Film Festival. Krátce nato založil, již jako režisér a producent, institut podporující začínající filmaře. Kromě toho proslul tento modrooký blonďák s irskými předky jako ochránce přírody a indiánů.

Robert Redford na archivním snímku. foto: Reprofoto

Legendární festival, pořádaný dodnes v Utahu, dostal jméno podle jedné z Redfordových nejslavnějších rolí, kterou vytvořil po boku svého pozdějšího dlouholetého přítele Paula Newmana ve snímku Butch Cassidy a Sundance Kid. Festival měl původně přivést pozornost k regionálním „nehollywoodským“ filmařům, dnes je největší přehlídkou nezávislého filmu v USA. Své průlomové snímky na něm uvedli režiséři Steven Soderbergh, Jim Jarmusch či Quentin Tarantino.

Sám Redford, držitel dvou Oscarů (za režii a celoživotní dílo), si cestu na filmové výsluní musel tvrdě vyšlapat. „Hezká tvář, sportovní postava, obrovský talent a okouzlující úsměv nestačily, naopak hezká tvář mu byla spíš na obtíž,“ říkal Sydney Pollack, s nímž Redford natočil politický thriller Tři dny Kondora (1975) či filmy Jeremiah Johnson (1972), Takoví jsme byli (1973; s Barbrou Streisandovou) nebo Vzpomínky na Afriku (1985; s Meryl Streepovou).

Tři dny Kondora (1975)

S Dustinem Hoffmanem ve filmu Všichni prezidentovi muži (1976).

S Meryl Streep ve filmu Vzpomínky na Afriku (1985).

S Barbrou Streisand ve filmu Takoví jsme byli (1973).

Jeho zatím poslední rolí je řezbář Meacham z rodinného filmu společnosti Disney Můj kamarád drak, který vstoupí do českých kin 25. srpna.

Charles Robert Redford se narodil 18. srpna 1936 v kalifornské Santa Monice v rodině mlékaře a účetního. Na střední škole vynikal ve sportu a získal tak baseballové stipendium na Coloradské univerzitě, kde ale vydržel jen rok. Po smrti své matky začal pít a o stipendium přišel (v roce 1983 mu Coloradská univerzita udělila čestný doktorát). Když Redford vydělal nějaké peníze, vydal se do Evropy - do Paříže a Florencie, kde krátce navštěvoval kurzy malířství.

V roce 1958 se vrátil do USA, kde se týž rok oženil s historičkou a ekologickou aktivistkou Lolou Van Wagenenovou, s níž měl čtyři děti (jedno z nich zemřelo jako dvouměsíční). Manželé se rozvedli v roce 1985. Jejich dcera Amy (45) je rovněž herečka, režisérka a producentka. Od roku 2009 je Redford ženatý s německou umělkyní Sibylle Szaggarsovou. Těší se také z role sedminásobného dědečka.

Robert Redford na festivalu Sundance.

Pro herectví se Redford rozhodl, když navštěvoval newyorský Prattův institut a od roku 1959 Americkou akademii dramatických umění. V témže roce debutoval rolí basketbalisty ve hře Dlouhá historka na Broadwayi, kde mu pak velký úspěch přineslo účinkování v komedii Neila Simona Bosé nohy v parku (1963); roli si v roce 1967 zopakoval i ve filmu, kde mu partnerkou byla Jane Fondová. V první polovině 60. let Redford hostoval i v televizních seriálech.

Přelomem v jeho kariéře byl komediální western Butch Cassidy a Sundance Kid (1969). Role sympatického bandity Redfordovi uvolnila ruce, mohl si vybírat role. S Newmanem vytvořil nezapomenutelnou dvojici i v Podrazu (1973), který mu vynesl jedinou hereckou nominaci na Oscara. K dalším Redfordovým snímkům patří politicky laděná dramata Všichni prezidentovi muži (1976) či Kandidát (1972), nebo psychologické drama z vězeňského prostředí Brubaker (1980).

Robert Redford s Paulem Newnamen Streisand ve filmu Podraz (1973).
Robert Redford a Mia Farrow si zahráli v hlavních rolích ve filmu Velký Gatsby z roku 1974.

Počátkem 80. let Redford usedá na režisérskou židli a již jeho první počin v této nové roli byl úspěchem. Komorní příběh Obyčejní lidé (podle stejnojmenného románu Judith Guestové) totiž získal čtyři Oscary, včetně sošek nejprestižnějších - za nejlepší film a nejlepší režii. Oscarovou nominaci v těchto dvou kategoriích Redfordovi vynesly také Otázky a odpovědi (1994), za romanticky laděné drama Zaříkávač koní (1998; s Kristin Scott Thomasovou) byl pak jako režisér nominován na Zlatý Glóbus.

V posledních letech se objevil ve válečném dramatu Hrdinové a zbabělci (2007) či ve snímku Pravidla mlčení (2012); oba také režíroval. Až na dno svých fyzických sil si prý Redford sáhl při natáčení filmu o trosečníkovi s názvem Vše je ztraceno z roku 2013. Z jeho tvůrčí dílny pochází také historické drama Konspirátor o atentátu na Abrahama Lincolna. Jako producent je Redford podepsán i pod celou řadou nezávislých a dokumentárních filmů.

Robert Redford v Karlových Varech v roce 2005.

V roce 2005 byl herec a režisér hostem Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, kde převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu.

Autoři: ,

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...