Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Spike Lee bojkotuje Oscary. Nesouhlasí s tím, že nominovaní jsou jen bílí

Kultura

  22:23
LOS ANGELES - Uznávaný filmař Spike Lee v pondělí oznámil, že bojkotuje nadcházející udílení Oscarů. Jako důvod uvádí to, že již druhým rokem jsou všichni nominovaní herci a režiséři bílé pleti. K podobnému kroku se rozhodla i manželka herce Willa Smitha.

Režisér a herec Spike Lee. foto: ČTK/AP

Lee, který loni získal Oscara za celoživotní dílo coby režisér a herec, zveřejnil na svém Instagramovém účtu dopis určený členům Americké akademie filmového umění. Příspěvek doplňuje fotka Martina Luthera Kinga.

„Jak je možné, že už druhý rok je všech dvacet nominovaných herců bělochů? A to ani nemluvím o ostatních odvětvích. Čtyřicet bílých herců za dva roky. Copak neumíme hrát?“

DiCaprio má svou šestou nominaci na Oscara. Za film REVENANT Zmrtvýchvstání

Lee obviňuje nejvýše postavené, kteří řídí Hollywood, z toho, že podporují absenci menšin v Oscarových kategoriích.

Nezávisle na něm oznámila afroamerická herečka Jada Pinkett Smithová, manželka herce Willa Smitha, že se 28. února nezúčastní největší filmové události roku. O reakcích informovala agentura AFP.

„Lidi, nejsme tam, a dokud existují menšiny, nominovaní na Oscary budou stále liliově bílí,“ napsal Lee.

Navrhuje, aby Hollywood následoval Národní fotbalovou ligu, jež požaduje, aby se menšiny účastnily pohovorů na pozici hlavního trenéra a na dalších nezaplněných postech.

Nominaci na nejlepší herečku dostala Brie Larson, Saoirse Ronan, Charlotte...
Nejlepší režiséři: Lenny Abrahamson, George Miller, Adam McKay, Alejandro...

Po čtvrtečním oznámení nominovaných na Oscary začal sílit nespokojený hlas spojený s absencí černošských herců a režisérů. Hashtag #OscarsSoWite (Oscaři jsou tak bílí) ovládl sociální sítě.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!