Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Ostrava se zabydlela v Praze. Představuje svou nejúspěšnější kulturu

Kultura

  12:49
PRAHA - Už od pondělka probíhá v hlavním městě akce Ostrava v Praze, která se koná do 10. září. Festival je součástí přípravy Ostravy jako uchazeče o titul Evropské hlavní město kultury 2015.

Umělecký ředitel Ostravského centra Petr Kotík na tiskové konferenci v Praze. foto: ČTK

Na akci, která potrvá do 10. září představí Ostrava svá nejúspěšnější divadla a jejich divadelní inscenace, zpěváky a kapely, fotografy, výtvarné umělce minulé i současné, architekturu.

Podle pořadatelů jde o komplexní představení města a odstranění některých zkreslených představ o Ostravě a jejích obyvatelích. Ostrava představí svá nejúspěšnější divadla, hudebníky, fotografy, výtvarné umělce minulé i současné a také architekturu.

Přehlídku zahájil happening ve stylu 80. let  v dobově vyzdobeném zaplněném pražském kině Světozor Komponovaný hudebně-filmový večer s projekcí kultovního filmu Kouř se odehrál v prostorách se sovětskými vlaječkami, připomínkami oslav 1. máje či nalepenými komunistickými symboly.

Vedle Kouře večer nabídl další snímek Tomáše Vorla s názvem Ing. nebo diskotéku se starými hity či hostesky v pionýrských krojích. Na recesisticky pojatém večírku se objevil i představitel hlavní role ve filmu Kouř Jan Slovák.

Festival pokračoval ve středu dvěma koncerty Jarka Nohavici ve vyprodaném Divadle Kalich.  Nohavica vystupoval s kytarou a heligonkou a jako hosta si pozval vynikajícího varšavského akordeonistu Roberta Kuśmierského.

Podpořit kandidaturu Ostravy na Evropské hlavní město kultury 2015 má nedělní happening, který se symbolicky koná v areálu ostravské Černé louky. Právě proměna. Návštěvníci se mohou těšit na bezplatné cirkusové představení, divadlo, soutěže, ale i program pro děti nebo večerní koncerty.

Kompletní program naleznou zájemci na webových stránkách projektu www.ostravavpraze.cz.

Autoři: ,