Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Ostravští pěvci zazpívají v magistrátním páternosteru

Kultura

  14:00
OSTRAVA - Pěvci ostravského operního souboru vytvoří z výtahu "operní orloj". Slavné árie budou zpívat z kabin páternosteru v budově ostravského magistrátu.

Lohengrin v ND moravskoslezském foto: MAFRA - Alexandr Satinský

Evropské operní dny

Iniciátorem je asociace Opera Europa, sdružující profesionální operní soubory a operní festivaly z celé Evropy. Cílem projektu je seznámit širokou evropskou veřejnost s operním žánrem a oslovit nové obecenstvo. V Ostravě se budou moci zájemci detailně seznámit s vrcholným dílem Richarda Wagnera, operou Lohengrin. Na programu 11. května bude přednáška ředitele ostravské opery či komentovaná prohlídka scény. Celý speciální den bude zakončen výjimečným představením opery Lohengrin. V něm se poprvé ostravskému publiku představí Eva Urbanová v roli Ortrudy.

Happening Opera ve výtahu uspořádají ostravští operní pěvci jako doprovodný program letošních Evropských operních dnů. "Pěvců bude v pondělí 13. května ve výtahu jezdit 12. Zpívat budou vždy několik minut po celé hodině. Akce potrvá od 10 do 16 hodin, celkem se tedy bude jednat o sedm vstupů," uvedla mluvčí ND moravskoslezského Viola Kučerová.

Pěvci budou v běžném civilním oblečení. Budou tedy k nerozeznání od pracovníků radnice a návštěvníků úřadu. Předem ani není jasné, které árie budou zpívat. Repertoár si každý navíc zvolí sám.

Co Ostrava ještě nezažila

"Hledali jsme něco opravdu výjimečného, co Ostrava ještě nezažila. Chtěli jsme hlavně vyjít s operou mimo operní dům, což je jedna z charakteristik Evropských operních dnů," vysvětlil ředitel divadla Jiří Nekvasil. Připustil, že inspirací divadelníkům byly improvizační projekty dnes už legendárního hudebního skladatele Johna Cage. "Mnohé bude dílem náhody a každá jízda bude neopakovatelným originálem," řekl.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...