Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Ostravu čeká pět dní s mistry kamery

Kultura

  17:00
OSTRAVA - Včera začal 5. ročník kameramanského festivalu Ostrava Kamera Oko. Mezinárodní filmový festival představí v osmi sekcích výběr vizuálně nejzajímavějších současných i klasických filmů včetně těch, které se do českých kin jinak nedostanou.

Festival Ostrava Kamera Oko promítal i v industriální zóně foto: Ostrava Kamera Oko

Festival probíhá v Ostravě na sedmi místech až do 3. října. Mezi hosty letos patří slovenský režisér, producent a kameraman Robert Kirchhoff, který na festival zavítá k sekci Současný slovenský film. Diváci budou moci navštívit jeho Masterclass k filmům Kauza Cervanová a Duch ve stroji.

Čtěte také:

Představí se novinky ze světových festivalů...

Sekce nazvaná Oficiální výběr, jakási "výkladní skříň" festivalu, uvede v české premiéře pět filmů, které v posledním roce vzbudily pozornost na festivalech v Cannes, Berlíně, Benátkách či Locarnu. Oficiální výběr prezentují: ruský snímek Dlouhý a šťastný život (premiéra na Berlinale, režie B. Chlebnikov, kamera P. Kostomarov), portugalsko-francouzský Gebo a stín (premiéra v Benátkách, režie M. de Oliveira, kamera R. Berta), francouzsko-americký Jimmy P. (premiéra v Cannes, režie A. Desplechin, kamera S. Fontaine) a vítěz Grand Prix Týdne kritiky v Cannes – italský Salvo (režie F. Grassadonia, A. Piazza, kamera Daniele Ciprì).

... i chystané české projekty

Ani letos na festivalu nechybí prezentace rozpracovaných českých snímků Work in Progress. Tentokrát přijedou tvůrci představit hraný film Cesta ven (režie: Petr Václav, kamera: Štěpán Kučera), černou komedii Krásno (režie: Ondřej Sokol, kamera: Tomáš Sysel) a dokumentární snímek České televize Pod dlažbou je pláž režiséra Radima Špačka a kameramana Davida Čálka.

Snímek Cesta ven režiséra Petra Václava a kameramana Štěpána Kučery

Ve festivalovém centru Staré Aréně funguje již od loňského roku pravidelně nové ostravské kino Studio Karel, které tentokrát hostí festivalovou sekci Hudební oko. Ta zahrnuje komponované večery věnované Psím vojákům, Nicku Caveovi a nebo třeba hororové filmové tvorbě italské hudební skupiny Goblin. Ve Studiu Karel také proběhne projekce věnovaná české poezii - Moje oči musely vidět: audiovizuální otisk básníka Ivana Diviše.

Pražské ozvěny

Festival Ostrava Kamera Oko se z Ostravy přesune ještě do Prahy, kde letos poprvé proběhne repríza Oficiálního výběru. V Kině 35 Francouzského institutu jsou naplánovány projekce filmů Salvo a Gebo a stín 4. a 5. října a do programu Studia Béla byly na 10. října zařazeny projekce filmů Dlouhý a šťastný život a Mahjong.

"Jsme opravdu nadšeni, že se nám letos podaří představit částečně tuto naši nejprestižnější sekci i v Praze. Filmy vybíráme vždy velmi pečlivě na světových festivalech, ale po české premiéře v Ostravě se často už k dalším divákům nikdy nedostanou. Rozhodli jsme se proto snímky pustit podruhé alespoň v Praze, ve spřátelených kinech. Výjimkou je jenom film Jimmy P., protože ten čeká v roce 2014  distribuční premiéra díky společnosti Artcam", uvedla umělecká ředitelka festivalu Anna Kopecká.

Autor: