Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Osudy Antonína Dvořáka vycházejí jako komiks

Kultura

  12:31aktualizováno  13:41
PRAHA - Životní osudy a tvorbu skladatele Antonína Dvořáka přibližuje čtenářům formou komiksu kniha spisovatelky a ilustrátorky Renáty Fučíkové.

Komiks Renáty Fučíkové foto: PráhReprofoto

Kromě tří stovek malých obrázků nabízí kniha takzvané poslechové dvoustrany s ilustrovanými čtyřmi známými skladbami - Slovanskými tanci, Te Deem, Rusalkou a symfonií Z Nového světa. Ojedinělou knihu lemují i faksimile skladatelových rukopisů, které ukazují složitost jeho hudby i krásu rukopisu.

ČTĚTE TAKÉ

Barevná publikace vychází v nakladatelství Práh v rámci edice knih s názvem Největší Češi, které se zaměřují na děti mladšího školního věku. "Náš životopis Antonína Dvořáka se zaměřil především na jeho životní osudy, rodinný život, hledání uměleckého výrazu. Protože to byl život zdánlivě všední, ale plný událostí, přátelství, pádů i vzestupů, zvolila jsem k jeho ztvárnění cestu kultivovaného komiksu," řekla Fučíková, jíž odborně pomáhala muzikoložka Jarmila Tauerová a pracovníci Muzea Antonína Dvořáka.

Obrázky se chvějí jako tóny

Každou ze 48 stran životopisu rozdělila na devět polí, která zobrazují jednotlivé události, jako když se hudba zapisuje notami do pěti linek. Celá kniha se nese v hnědomodrém tónu, který vyvolává dojem 19. století.

PSALI JSME

Ve čtyřech známých skladbách pak ilustracemi zobrazila náladu, tempo, sdělení a také místo, kde vznikly, anebo pro které byly napsány. Také podoba postav by měla odpovídat skutečnosti. Stejně tak dobové pohledy na místa, kde skladatel působil - Nelahozeves, Praha, Vídeň, Londýn, New York, Spillville i Chicago.

"Někde se pole spojila ve větší obrázek, jako když se tóny melodie spojí v legátu. Jinde se políčko ilustrace rozplynulo v hnědavém podkladu - jako když hudba utichá a znovu se rozezní. Zvolila jsem techniku akvarelu a kvaše, takže se obrázky chvějí jako vibrující tón," dodala autorka.

Autoři: ,