Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Otrava poloniem. Chystá se opera na motivy vraždy Putinova kritika Alexandra Litviněnka

Kultura

  18:00
LONDÝN - Vražda bývalého agenta bezpečnostních služeb a zapřísáhlého kritika Vladimira Putina se přemění v operu Život a smrt Alexandra Litviněnka (The Life and Death of Alexander Litviněnko). Podle jejího skladatele je v dramatickém příběhu z roku 2006 vše potřebné již přítomno.

Alexandr Litviněnko v roce 1998. foto: Reuters

„Je v tom síla, politika, zrada, láska i nesmírné nebezpečí,“ popisuje svou operu Anthony Bolton. Nad dílem strávil poslední tři roky od chvíle, kdy fascinovaně dočetl Litviněnkovu knižní biografii od Mariny Litviněnkové, manželky zabitého muže. 

Alexandr Litviněnko v roce 1998.
Zběhlý ruský zpravodajec Alexandr Litviněnko na lůžku v londýnské nemocnici po...

„Když jsem tu knihu odložil, bylo mi jasné, že z toho prostě musí být opera,“ sdělil novinářům na tiskové konferenci. Dvouhodinové dílo je zasazené do Ruska i Británie. Počítá se s kompletním orchestrem i doplňující vizuální projekcí. 

Alexandr Litviněnko byl agentem ruské Federální služby bezpečnosti (FSB). Ze země utekl v roce 1996, když odhalil domnělý plán vražedného útoku, jehož cílem byl oligarcha Boris Berezovskij. Litviněnko našel azyl v Británii, ale zde byl v roce 2006 otráven čajem s příměsí radioaktivního polonia. Existují nepopiratelné důkazy, že za vraždou stojí ruské tajné služby, do dnešního dne ale za ni nebyl nikdo odsouzen.

Premiéra opery proběhne v Londýně 17. a 18. července 2020.