Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Oživlé mrtvoly se vrátí na filmové plátno. Romerův syn kráčí v otcových šlépějích

Kultura

  8:00
Cameron Romero, syn režiséra George Romera, oznámil, že hodlá pokračovat v otcově odkazu. George Romero, který zemřel letos v červenci, byl považován za otce moderních filmů se „zombíky,“ oživlými mrtvolami.

Judith O´Deaová jako Barbara ve snímku Noc oživlých mrtvol (1968). foto: IMDB

Vzestup oživlých mrtvol (Rise of the Living Dead). Tak zní jméno plánovaného projektu Camerona Romera. Snímek má být úvodem k příběhu kultovního hororu Noc oživlých mrtvol (Night of the Living Dead), který natočil jeho otec.

Cameron vybíral v roce 2014 peníze na svůj tehdy ještě bezejmenný snímek. Pomocí crowfundingové kampaně na serveru indiegogo se mu podařilo vybrat požadovaných 30 tisíc dolarů. Už podle vybrané částky bylo ale jasné, že mělo jít o nezávislý film (indie movie). Film o sobě dává vědět znovu až teď. Půjde navíc pravděpodobně o plnohodnotný snímek určený do kin. Cameron novinku nadšeně oznámil na Facebooku.

01.listopadu 2017 v 06:56, příspěvek archivován: 03.listopadu 2017 v 11:54

This may be the coolest announcement I've made... ever. The best part is that this is only PART 1!

Since my dad passed away on July 16th, I've seen him honored by fans, members of the industry (some of whom truly loved, respected and looked up to him and some who are truly opportunists hoping to capitalize on his name). I've watched amazing filmmakers issue tributes, thanks and inspirational credits to my dad... I've watched millions of fans around the world grieve, celeb...rate, mourn, lament and iconize his name, reputation, body of work, etc... I've watched him receive a star on the Hollywood Walk of Fame (online, as I was not invited to the ceremony), I've watched him be honored with zombie walks, conventions, magazines, films, social media video tributes and just about anything else true fans of the man and what he did could think of to honor him... I've been sent photos of some amazing tattoos friends of mine have gotten and that fans have gotten to memorialize their love for his work... I've asked my friend, Jeffery Scott to design my memorial tattoo in only the way 1019 can do as himself, as my dear friend, as a man with insight into my relationship with my dad and as one of the most amazing artists I've ever had the privilege to call friend. I've lamented his loss with my brother, J.B. Beverley, shared a beer and some memories with friends like Chuck Daniels, cried on the shoulder of my best half, Becki Brewer and cried with Steve Barton, finally met and shared time with amazing friends like Scott Lake and Michael J. Junkin, talked and wrote for hours with my true and dear friend John Thaddeus, talked about the real future as the carrier of the family legacy with one of the best businessmen and a mentor of mine, Scott Valentine and spent all of that time with one goal in my heart and in my mind... to finally and without fail do whatever the Hell it takes to honor my father and his memory in the best and only way I know how to do. J Aaron Hager and I have spent a lot of time talking about a lot of things, but I have to give him a very special thanks for the following artwork.

Zemřel režisér George Romero, otec ‚oživlých mrtvol‘. Natočil první horor s krvelačnými zombiemi

Vzestup oživlých mrtvol se odehrává během americké sociální revoluce v šedesátých letech. Mezi Amerikou a Ruskem zuří studená válka. Hlavní postava filmu, doktor Ryan Cartwright, je pověřen americkou vládou, aby vymyslel řešení, jak uchovat člověka na živu i přes ozáření radiací. Cartwrightův pokus nedopadne dobře a na svět přijde první oživlá mrtvola. Má pořádný hlad po lidském mase.

George Romero natočil za svůj život tucet filmů s tématikou oživlých mrtvol. Pět z nich přímo navazovalo na Noc oživlých mrtvol. Ta se také dočkala hned dvou remaků. Zajímavé také je, že původní Noc z roku 1968 nemá chybou filmařů zaregistrovaná autorská práva a je tak volným dílem, které se dá libovolně šířit. Ačkoliv to Romerovi způsobilo velkou finanční ztrátu, také to velmi pomohlo k popularitě filmu a celé ságy.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...