Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Padly rekordní částky za pop-art i Aj Wej-weje

Kultura

  11:51
NEW YORK - Nové rekordy ohlásila aukční síň Sotheby's po středeční dražbě děl moderního umění v New Yorku.

Warholův Dvojitý Elvis a Spící dívka od klasika amerického pop-artu Lichtensteina foto: Reuters

Slavný obraz Andyho Warhola Dvojitý Elvis z roku 1963 byl ve středeční aukci vydražen za 37 milionů dolarů (přes 720 milionů korun). Rekordní sumy pak kupci zaplatili za díla pop-artového malíře Roye Lichtensteina či proslulého čínského umělce a disidenta Aj Wej-weje.

Největší pozornost přitahovala dražba Warholova obrazu, který ukazuje Elvise Presleyho v pozici střelce s koltem u boku. Název Dvojitý Elvis nese obraz proto, že vedle postavy slavného zpěváka vystupuje z obrazu i jeho stín. Warhol Elvise obdivoval a věnoval mu dvaadvacet obrazů. Devět z nich je vystaveno v muzeích, zbytek mají soukromí sběratelé. Na výstavě se poslední z nich objevil v roce 1995.

Rekordní částka zaplacená za Warholův obraz ovšem tentokrát překonána nebyla. Primát tak dosud drží Warholův obraz Green Car Crash Green Burning Car I, prodaný aukční síní Christie's v roce 2007 za 71 milonu dolarů.

Aj Wej-wej: Slunečnicová semena

Rekord naopak vytvořil obraz Spící dívka od klasika amerického pop-artu Lichtensteina, který byl prodán za 44,9 milionu dolarů (875 milionů korun). Obraz vytvořený technikou komiksu znázorňuje spící blondýnu a je považován za milník amerického umění 20. století. Během posledních 48 let obraz vždy patřil soukromým sběratelům a vystaven byl jen jednou, v Los Angeles v letech 1989-90.

Čínský disident a výtvarník Aj Wej-wej byl na aukci představen svou porcelánovou prací Slunečnicová semena, kterou nový majitel získal za 782 500 dolarů (15,2 milionu korun). Artefakt, který tvoří keramická "semena" vytvořená v čínských porcelánkách, je jedním z existujících deseti a je opatřen certifikátem autora. I v jeho případě byla prodejní cena rekordní.

Autoři: ,

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...