Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Ukrajinu podpoří v Paláci Akropolis hvězdy i objevy domácí rapové scény

Kultura

  11:00
Domácí rapperky a rappeři se spojili, aby podpořili Ukrajinu bojující s ruskou invazí. Na akci Rap pro Ukrajinu se v Paláci Akropolis představí v pátek 4. března třináct jmen české scény od veteránů jako jsou Prago Union, Idea či Rest, až po objevy typu Arleta a Anki.

Palác Akropolis. Už za první republiky sloužil rohový dům v Kubelíkově ulici ke kulturnímu vyžití, hrálo v něm například Divadlo Komedie. Dnes je z něho klub, který má na svém repertoáru vedle koncertů i dýdžeje a experimentální umělecká představení. foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Všichni vystoupí bez nároku na honorář a veškerý výtěžek z akce poputuje organizaci Člověk v tísni na sbírku SOS Ukrajina.

„Stačil jediný telefonát a během jednoho dne byl na světě program benefičního koncertu,“ říká Petr Boháč z Paláce Akropolis. Výzvu vyslyšeli klasikové domácího hip hopu jako je legendární Kato z Prago Union, od jehož debutu v řadách Chaozzu uplynulo už čtvrtstoletí. Výrazně zastoupená je parta kolem labelu Ty Nikdy Records v čele s jeho zakladatelem Ideou. 

Ze stejné stáje vystoupí v Paláci Akropolis na podporu Ukrajiny také další stálice MC Gey, Paulie Garand, Rest nebo Martin Matys. S týmem kolem Ty Nikdy bývá spojovaný i slovenský maskovaný renegát Prezident Lourajder dlouhodobě usazený v Praze. Se svým funkem nebude chybět ani hitmaker 7krát3, loňský vítěz ceny Anděl v kategorii sólový interpret.

„Každý z nás je vystaven prvotnímu šoku z toho, co se děje na Ukrajině. Reakce by mohly být různé, od zlosti, přes frustraci až po solidaritu. Právě poslední jmenovaná však bezpodmínečně převažuje. Stačil jediný telefonát a během jednoho dne byl na světě program benefičního koncertu. Nazvali jsme jej lakonicky: Rap pro Ukrajinu. Ten název vyjadřuje vše potřebné. Sebevědomí žánru, solidaritu umělců i jasné zacílení. Někdy jde o více než jen o umění,“ říká Petr Boháč, ředitel Paláce Akropolis, který bude 4. března od 19:00 hostit třináct českých rapperů a rapperek na benefičním koncertě Rap pro Ukrajinu. 

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...