Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Papírový dům se chýlí ke konci. Poslední série láká výbušnou ukázkou

Kultura

  15:30
MADRID - Závěru seriálového hitu Papírový dům (La Casa del Papel) se diváci dočkají již letos začátkem září. Tvůrci již dříve naznačili, že si pro závěr přichystali něco speciálního.

Seriál Papírový dům (2017-). Tvůrce: Álex Pina. foto: NETFLIX

Španělský kriminální seriál Papírový dům neměl ve své domovské zemi příliš velký úspěch. Pak si ale nadějného díla seriálového tvůrce Álexe Piny (Vis a vis, Pacovo mužstvo) všiml zábavní gigant Netflix, otevřel přívod financí a udělal ze seriálu jedno ze svých nejúspěšnějších děl vůbec. 

Seriál Papírový dům (2017-). Tvůrce: Álex Pina.
Seriál Papírový dům (2017-). Tvůrce: Álex Pina.

Parta ostřílených kriminálníků s přezdívkami podle světových metropolí napříč čtyřmi sériemi seriálu provedla dvě impozantní loupeže v přísně střežených madridských budovách. Oba plány vyšly z mozku geniálního Profesora (Álvaro Morte), šéfa skupiny. 

Pátá série bude rozdělená na dvě poloviny. Nová ukázka nešetřící akcí divákům prozradila, že první poloviny se dočkají 3. září. Druhá bude následovat 4. prosince. 

Loni v srpnu tvůrci připustili, že chystaná pátá série je tou úplně poslední. „Strávili jsme skoro rok přemýšlením, jak nejlépe naši bandu rozpustit. Jak položit Profesora na lopatky, jak některé postavy dostat do situací, jež nepůjdou zvrátit. Nakonec jsme přišli s pátou sérií,“ popsal Pina. „Bude to nejepičtější a nejvíc vzrušující série ze všech,“ dodal.

Mezi herce poslední série se přidali dva nováčci, Patrick Criado a Miguel Ángel Silvestre. Druhý jmenovaný září v 8Sense, další populární netflixovské sérii.

Papírový dům je ohromný hit. Čtvrtá série vyšla 3. dubna loňského roku a na Netflixu za první čtyři týdny posbírala 65 milionů shlédnutí. To je dokonce víc, než měla veleúspěšná dokumentární série Pán tygrů, další obrovský hit ze stejné doby.