Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Partitura kreslená bublifukem

Kultura

  12:47
PRAHA - Tomáš Dvořák (28) na sebe upozornil před pěti lety, kdy pod jménem Floex předběhl (alespoň u nás) dobu svým albem Pocustone, na němž zní křehké akustické nástroje a elektronika s tanečními beaty.

"Večerníčkový" Samorost 2. foto: www.samorost2.net

„Jednak mám obdiv k akustickému zvuku jako takovému, zároveň jsem se taky odmalička učil na klarinet, a když jsem se dostal k elektronice, měl jsem potřebu ho nějak dál využít,“ vysvětluje vznik svého prozatím posledního čistě hudebního projektu. Spíše než označení hudebník by se k němu v současnosti ovšem hodila nálepka multimediální umělec, kdyby to vedle Dvořákovy nenápadnosti neznělo tak snaživě.

„Hledání přesahu mezi hudbou a ostatním uměním je základní důvod, proč jsem takové projekty začal dělat,“ říká o soundtracku k flashové hře Samorost 2, projektu RGB, který měl propojit hudebníky a diváky do jednoho homogenního celku, či o kolektivní práci s názvem Živá partitura.

„Moje instalace nejsou ani tak zvukové jako spíš hudební, je to snaha objevovat nový prostor pro hudbu,“ vysvětluje Dvořák.

V projektu RGB tedy svítili diváci speciálními baterkami na plochu, čímž generovali zvuk a zároveň komunikovali s hudebníky. Výsledkem byla kolektivní tvorba.

Ústředním objektem Živé partitury zas byl velký kus papíru, na nějž bylo možné sprejovat, vystřihovat, pohybovat s různými objekty a tím ovládat dění v hudbě. Jak Dvořák dodává, lze tento pokus chápat jako alternativu dalšího vývoje hudební partitury.

„Na Živé partituře se podílí dalších pět lidí, pracujeme hodně s náhodou, nedokonalostí, otevřeností formy. Papír i malba, která vzniká v reálném čase, je snímaná webovou kamerou a analyzována softwarem, který dokáže určit polohu, velikost, barvu a další vlastnosti objektů na papíře. Bubliny a bublifuk jsou pak další způsob, jak vytvářet proměňující se malbu. Jsou pro nás zajímavé, protože mají v sobě pohyb, náhodu, nestálost.

Živá partitura do sebe dokáže zahrnout veškeré hudební dění. Ve skutečnosti má celé představení řadu vrstev - konceptuální, vizuální, performativní, technologickou, což jsou kontexty, které přinášejí nové přesahy a jako celek jde tedy o jiný hudební zážitek.“

Jak upozorňuje, spousta hudebníků, kteří dnes pracují s performancemi nebo konceptuální hudbou, pochází z výtvarných škol. „Včetně těžce experimentálních projektů, s nimiž mám zkušenost z vídeňské scény. Své projekty chápu v podobném duchu jako přesah mezi hudbou a vizuálním uměním. Stále mám ještě pocit, že je tady možné ještě objevovat. S Živou partiturou máme navíc ještě další plány, objeví se např. 1. listopadu v Divadle 29 v Pardubicích.“

Flashová hra pro školáky i prarodiče
V červenci získal na festivalu Seoul Net v jihokorejském Soulu cenu film Jakuba Dvorského Samorost 2, k němuž Tomáš Dvořák složil hudbu; ocenění za originální zvuk filmu před čtrnácti dny přiřkla také prestižní přehlídka Flashforward v texaském Austinu.

Hře Samorost 2 dali tvůrci označení Pro školáky a prarodiče. „Snažil jsem se udělat Samorosta tak trochu večerníčkově,“ říká Dvořák. Připadá zajímavý člověku, který se aktivně zajímá o umění, stejně jako malému školákovi. Chtěl jsem vytvořit soundtrack trochu s nadsázkou, což samozřejmě odpovídá i tomu, jak jsem vnímal obrázek.“ Hra je k vidění na stránkách www.samorost2.net.

Autoři:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...