130 let
Pat a Mat.

Pat a Mat. | foto: Reprofoto

Pat a Mat slaví čtyřicetiny a vyrážejí na venkov. Nová série od srpna na ČT

Kultura
  •   14:00
PRAHA - Třináct nových dílů příběhů Pata a Mata s podtitulem Pat a Mat na venkově odstartuje 21. srpna na obrazovkách Česká televize. Ta chystá do konce roku celkem deset různých večerníčků, kromě Pata a Mata to bude i Maxipes Fík, jehož příběhy stejně jako eskapády nešiků Pata a Mata letos slaví čtyřicáté narozeniny.

„Školní rok s dětmi zahájí druhá série Krysáků, na něž naváže Vynálezce Alva a Chaloupka na vršku. Vánoce a Štědrý den jim zpříjemní oblíbení Žížaláci a do nového roku vstoupí společně s Kubulou a Kubou Kubikulou, kteří také slaví kulaté narozeniny. Letos uplyne třicet let od jejich prvního vysílání,“ uvedla za ČT Karolína Blinková.

Mezi večerníčky se do konce roku ještě objeví kreslený seriál Doktor Animo režiséra a výtvarníka Pavla Koutského, pohádkový seriál podle knihy Emila Šalouna O skřítku Racochejlovi. Na obrazovku se vrátí animovaný seriál z roku 2007 Gogo a Figi, jehož námět zpracoval Jaromír Gal, který spolu s Jaroslavou Havettovou stojí i za scénářem příběhů těchto dvou ptáčků.

Pat a Mat čtyřicetiletí

Pilotní díl tohoto večerníčkového seriálu režiséra Lubomíra Beneše měl premiéru 12. srpna 1976. Za vznikem seriálu, který nyní znají diváci ve více než stovce zemí světa, byly kreslené vtipy výtvarníkaarežiséra Lubomíra Beneše, které vymýšlel pro časopis se dvěma kutily pány Ouholíčkem a Sedlecem. Beneš poté přizval ke spolupráci dramaturga Jiřího Kubíčkaa výtvarníka Vladimíra Jiránkaa společně vytvořili film „Kuťáci“. Dnešní podobu se žlutým a červeným trikem a kulichem a rádiovkou dostaly postavičky v roce 1979, kdy začal v Krátkém filmu Praha vznikat seriál pro Slovenskou televizi. JménaPata Mat pak kutilové dostali v roce 1985, tentokrát se točilo již přímo pro Krátký film Praha.

zdroj: www.youtube.com

V roce 1990 založil Lubomír Beneš své vlastní studio animovaného filmu AIF Studio v Praze a Curychu, kde vznikly další díly. Po jeho smrti v roce 1995 pokračovaly další díly s jinými tvůrci, na mnohých z nich se podílel Benešův syn Marek.

V současnosti existuje přes 90 epizod s příběhy těchto kutilů. Pat a Mat se z televizních obrazovek přesunuli i do knih, na DVD a do divadla. Na jaře roku 2016 měl premiéru celovečerní film Pat a Mat ve filmu, jehož autorem je Marek Beneš, který úspěšně pokračuje v práci svého otce.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz