130 let
Lily Allen

Lily Allen | foto: Reprofoto

Páteční koncert Lily Allen může být na delší dobu posledním

Kultura
  •   10:09
PRAHA - Popová hvězda Lily Allen chce založit vlastní nahrávací firmu. K tomuto rozhodnutí ji přiměly marné pokusy vyřešit problém s nelegálním stahováním hudby. Na čas proto přeruší svou kariéru v showbyznysu. Páteční pražský koncert v SaSaZu by mohl být na delší dobu jeden z posledních.

Své plány potvrdila zpěvačka v pondělí na londýnském předávání cen časopisu Q, ze kterých si odnesla ocenění za singl The Fear. Allen své rozhodnutí skončit na nějakou dobu s vystupováním prý odůvodňuje tím, že potřebuje nabrat síly a dát dohromady více materiálu pro nové skladby. "Jsem unavená. Napsala jsem už téměř o všem, co mě za posledních deset let v životě potkalo. Než začnu opět skládat, potřebuji zase normálně žít a mít nějaké zážitky," řekla zpěvačka.

O dva měsíce později
Lily Rose Beatrice Allen se narodila v roce 1985 v Hammersmith (západní Londýn) jako dcera filmové producentky Alison Owen a herce Keith Allena. Už od dětství ji svět kolem ní nutil vydobýt si své vlastní místo na slunci, do svých patnácti let doslova procestovala třináct různých škol. Z některých byla vyloučena za přestupky. V tu dobu začala také psát první hudební texty, které zaujaly producentskou dvojici Future Cut z Manchesteru a použili je i do svých skladeb.

První kontrakt přišel od Warner Music v roce 2002, byl však příliš svazující a cestu, kterou Lily ukazoval, byla výhodná jen pro label. O tři roky později se upsala labelu Regal (Parlophone) a otrávena hlemýždím tempem hudebního průmyslu začala posílat demo nahrávky na vlastní mySpace profil, kde si vytvořila za krátkou dobu obrovskou fanouškovskou základnu. Tento pozoruhodný příběh neunikl v březnu 2006 magazínu The Observer, který jí věnoval delší článek. O dva měsíce později už se objevila na titulní straně.

Pět set kusů černých desek
Na vlnu této internetové popularity vsadilo Radio One a nasadilo track LDN do vysílání. Na lis se dostala první vinylová edice tohoto singlu. Podobně tomu bylo i s prvním albem Alright, Still, které vyšlo dva dny před CD verzí, taktéž na vinylu. Růst popularity této mladé zpěvačky nabíral závratné až hysterické tempo. Tisk, rádia i televize se snažily přinášet zprávy o novém popovém talentu ze všech možných úhlů pohledu, což mediální zájem jen a jen posilovalo.

Se singlem Smile, jehož houpavou ska melodii měli na svědomí už v roce 1968 The Soul Brothers's v songu Free Soul, přišly další body v hitparádách a automatické nasazení do playlistů a do vysílání mainstreamových televizních stanic. Zároveň se dostal do éteru i singl LDN. Kde kdo by se teď pousmál nad tím, že první náklad tohoto singlu byl pouhých pět set kusů černých desek.

Autoři: Lidovky.cz
  • Vybrali jsme pro Vás