Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Patti Smith nadchla Trutnoff. Aplaus sklidil i premiant Suchý

Kultura

  13:22
TRUTNOV - Vystoupením americké zpěvačky Patti Smith vyvrcholil sobotní program hudebního festivalu Trutnoff Open Air, který se od čtvrtka koná v trutnovském amfiteátru Na Bojišti. Tisíce lidí aplaudovaly vystoupení sedmašedesátileté punkerky, básnířky a skladatelky, která se zapsala do hudební historie již debutovým albem Horses z roku 1975. Festival končí v neděli.

Hvězdou předposledního večera festivalu Trutnoff byla americká zpěvčka Patti Smith. foto: MAFRA - Martina Veselá

Smith s doprovodnou kapelou (v níž byl i kytarista Lenny Kaye, který stál v roce 1974 u zrodu její skupiny Patti Smith Group) zahájila koncert skladbou Dancing Barefoot. Tu pro ni napsal český kytarista Ivan Král, její bývalý spoluhráč.

Byla zde popáté

Na koncertu zazněly politicky zabarvené skladby Rock N Roll Nigger a People Have The Power i známé hity jako Gloria nebo Because The Night, kterou Smith na letošním turné věnuje svému manželovi, muzikantovi Fredericku "Sonymu" Smithovi z punkové kapely MC5, od jehož smrti v listopadu uplyne 20 let.

PSALI JSME

Stejně jako před dvěma dny na vystoupení v Mnichově připomněla legendární zpěvačka i nedávné úmrtí herce Robina Williamse, na jehož počest zazpívala píseň z repertoáru Johna Lennona Beautiful Boy (Darling Boy). V ČR vystoupila Smith poprvé v roce 1996, v sobotu už to bylo popáté.

Vystoupil i Jiří Suchý

Před ním ocenil zaplněný amfiteátr velkým potleskeml vystoupení zpěváka, textaře a divadelníka Jiřího Suchého a jeho hity jako Pramínek vlasů nebo Jó, to jsem ještě žil.

Osobnosti na festivalu

  • První den festivalu ve čtvrtek akci osobně pozdravil americký herec Elijah Wood, který se poté v ranních hodinách představil jako dýdžej s projektem Wooden Wisdom - DJ Fitz.
  • Jedním z vrcholů nedělního programu bude vystoupení španělské radikální skupiny Ska-P.
  • Více informací je pak možné nalézt na stránkách akce na www.festivaltrutnov.cz.

Suchý do Trutnova přivezl celý orchestr z divadla Semafor, na rockovém festivalu vystoupil poprvé ve své mnohaleté kariéře. O účasti ho prý přesvědčily neumdlévající snahy pořadatelů trutnovské akce. Jako host v rámci jeho pásma vystoupila Eva Pilarová, s níž si zazpíval duet Ach, ta láska nebeská. "Předchozí dva koncerty v Trutnově jsem označila za mé životní, po dnešku k nim přibyl třetí," prohlásila Pilarová, která v Trutnově poprvé s velkým ohlasem vystoupila v roce 2006. Při své druhé návštěvě v roce 2009 byla dekorována za "královnu festivalu".

Dnešní program v deštivém a chladném počasí zahájila na hlavní scéně punkrocková produkce kapely The Fialky. Vedle dvou venkovních scén pokračoval program také v Undergroundovém stanu I.M.M. Jirouse, kde se pod heslem "den zážitků, vnímání a spiklenecké sounáležitosti" mimo jiné uskutečnila premiéra filmu Fenomén undergroundu, který Česká televize plánuje odvysílat letos na podzim.

Autoři: ,

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...