Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Pavel Reisenauer vystavuje svoji volnou tvorbu

Kultura

  11:05
PRAHA - Známý výtvarník a ilustrátor Pavel Reisenauer vystavuje svoji volnou tvorbu v budově bývalých Elektrických podniků v pražských Holešovicích. Přes 30 velkých barevných kreseb pochází ze série s pracovním názvem Pro sebe, které jsou jiné než dobře známé ilustrace pro časopis Respekt.

Pavel Reisenauer foto: pavelreisenauer.cz

Podle autorů výstavy série obsahuje témata "skrytých pasáží jen zdánlivě slavných dějin a motivy zšeřelých zákoutí světského ducha". Reisenauer kreslí svůj pohled na okolní svět, reálné prostředí a aktuální problémy, pracuje ale s fantazií a nadsázkou a výjevy z městského prostředí posouvá tam, kam potřebuje.

Za pozornost stojí i budova

Budova, která patří k významným památkám funkcionalistické architektury, vznikla podle návrhu architektů Adolfa Benše a Josefa Kříže v roce 1935. Ve své době byla největší administrativní stavbou v Praze. Stavba ukrývá mnohá progresivní technická a konstrukční řešení. Na tisíc úředníků mohlo v budově užívat léčebné lázně či prosklenou střešní jídelnu s výhledem na metropoli. Budova je kulturní památkou, mohla se stát novým sídlem radnice Prahy 7, ta ale prosazuje nákladnou novostavbu.

Výstava se koná v prostorách Prager Kabarettu, který v budově bývalých Elektrických podniků provozuje nakladatelství Divus. Ve funkcionalistickém objektu, který patří společnosti Orco, sídlí kromě Kulturního domu Vltavská několik dalších malých galerií, jsou v něm i ateliéry umělců.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...